Afbeelding
vrijdag 20 september 2019, 15:33

Geluk zit in kleine dingen bij de Zonnebloem

DINTELOORD –Er zijn weinig aangenamere manieren te bedenken om een zonnige nazomermiddag door te brengen dan vanaf een koets naar de kont van een knol te kijken. De leden en vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Dinteloord vulden er vorige week donderdag een hele middag mee tijdens de viering van de 40ste verjaardag van de club. Ook een bezoekje aan een akkerbouwbedrijf en een diner in het dorpshuis van Dinteloord maakten deel uit van het feestprogramma.

De drie paardentrams die voor het dorpshuis op de genodigden wachtten, vormden de eerste verrassing van de dag. Van tevoren was er al druk gespeculeerd over het wat, waar en hoe, maar deze wijze van transport was de fantasie van de deelnemers toch te boven gegaan.

Stoeltjes in de tuin

De Zonnebloem afdeling Dinteloord is een bloeiende afdeling met 96 leden en een bataljon vrijwilligers. “Dat is ook nooit anders geweest,” vertelt Dientje Maas die al even lang vrijwilliger is als de club oud is. Zij herinnert zich de oprichting nog als de dag van gisteren. “Tijdens een collecte ontmoette ik een mevrouw die nieuw op het dorp was. Zij was door een handicap aan huis gebonden. Zij vond het zo jammer dat er geen Zonnebloem was in Dinteloord. Ik had daar nog nooit van gehoord. Een andere collectante, mevrouw Van Boven, had dezelfde opmerking gehad en zij besloot een afdeling op te zetten. ‘Als jij dat doet, kom ik jou helpen’, heb ik toen gezegd.”
Het was een oprichting zonder statuten en reglementen, maar gewoon met een tafel en wat stoeltjes in de tuin, een kan koffie en een koekje. “Daar kwamen twee mensen op af, maar de daaropvolgende weken verdubbelde dat aantal en al heel snel hadden we een hele club,” blikt Dientje Maas terug.

Vreselijk lachen

Het vertier werd gevonden in kleine dingen. “Als we eens een feestavond hadden, traden we gewoon zelf op. Dat spaarde weer geld uit en de mensen moesten er altijd vreselijk om lachen.” Inmiddels is Dientje zelf de 80 gepasseerd en heeft haar gezondheid al de nodige uitdagingen te verwerken gehad. Afgelopen donderdagavond werd zij door haar Zonnebloem in het zonnetje gezet vanwege het jubileum. Geen grote verrassing maar wel één die waar de jubilaris blij mee was. “Ik heb het altijd met heel veel liefde en plezier gedaan en hoop het nog jaren vol te houden, maar het is ook fijn om te zien dat het gewaardeerd wordt.”

Foto’s:
Dientje Maas is al vanaf de eerste dag vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Steenbergen. Afgelopen donderdag werd zij hiervoor in het zonnetje gezet.

Comfortabel gezeten in een paardentram maakten de leden en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Dinteloord een toertocht door hun eigen polders. Het zonnetje maakte er een extra feestelijke reis van.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant