Afbeelding
maandag 14 oktober 2019, 10:00

Gratis bus- en vaarpendel tijdens Open Dag West Brabantse Waterlinie

BRABANTSE WAL – Tijdens de Open Dag van de West Brabantse Waterlinie waar Fort Henricus, Fort de Roovere en het Ravelijn in de kijker staan, is een gratis bus- en waterpendel opgezet om alle bezoekers in de gelegenheid te stellen om alle locaties gemakkelijk en veilig te bezoeken. Gebruikmaken van de buslijn is ook vanwege de beperkte parkeergelegenheid bij de locaties een goed idee.

Vanaf 12.00 uur gaan op alle locaties tegelijkertijd bussen rijden die de bezoekers van het ene fort naar het andere rijden. Hierdoor vertrekt iedere tien à vijftien minuten een bus, waardoor wachttijden worden geminimaliseerd. De busritten zijn niet alleen gemakkelijk – en voorkomen parkeerproblemen – maar ze zijn voor de bezoekers ook zeer informatief. Tijdens de busritten zullen gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) en Stadsherauten Steenbergen interessante informatie geven over het gebied. Zo horen de reizigers tal van wetenwaardigheden op het terrein van historie, architectuur en natuur. Bijzonder ook is de drone-video die wordt getoond over de waterlinie tijdens de busritten.

Hop-on-hop-off

De busritten gaan volgens het hop-on-hop-off principe. Dat betekent dat de bezoekers zelf kunnen bepalen waar ze uitstappen om vervolgens na een bezoek aan een van de locaties weer op te stappen voor een volgende. In de gemeente Steenbergen rijdt de bus ook naar het Benedensas, waar tijdens de Open Dag sloepen kunnen worden gehuurd voor een vaartochtje over de Vliet. Daarnaast wordt een stop gemaakt bij het busstation bij de Lidl in Steenbergen. De laatste busrit terug vertrekt om 16.15 uur vanaf Benedensas en 16.30 uur van Fort Henricus.

Waterpendel ‘Merijntje Gijzen’

Vanuit de Steenbergse haven – naast het Hof van Nassau – vertrekt een waterpendel. Bezoekers van Fort Henricus kunnen daardoor – tussen 10.30 en 14.00 uur – geheel gratis een vaartocht maken over de Vliet naar het Fort. Ze zien op zondag 20 oktober niet alleen de Vliet en zijn oevers, maar kunnen ook de historische schepen van de Bietentocht tegenkomen. Die starten om 12.00 uur en worden via het jaagpad langs de Vliet voortgetrokken door een 40-tal paarden. Bij Fort Henricus stopt dit ‘jagen’ en zetten de schepen hun tocht voort naar de Steenbergse haven.

Uit de Steenbergse Courant