Afbeelding
dinsdag 15 oktober 2019, 10:00

Gemeente pakt verkeerssituatie Lindenburghlaan aan

STEENBERGEN – Er komen zebrapaden om de verkeerssituatie in de Lindenburghlaan en Fabrieksdijk veiliger te maken. Het is de Volkspartij die het onderwerp al meermaals op de agenda heeft gezet vanwege aanhoudende zorgen over de drukte in die straten. Na steun van andere partijen in de gemeenteraad heeft wethouder Wilma Baartmans toegezegd dat er zebrapaden zullen komen. Wel plaatste ze zelf haar vraagtekens of het niet voor schijnveiligheid zal zorgen.

“Maar er is een dikke meerderheid voor die voetgangersoversteekplaatsen, dus daar kan ik niet omheen”, zo stelde ze in de oordeelvormende vergadering.Het was Ed Hobo van de Volkspartij die een pleidooi hield voor verkeersmaatregelen in het gebied, in plaats van af te wachten tot de komst van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP). “Met name de Lindenburghlaan is te smal, en mede door het vrachtverkeer van de Albert Heijn staat het verkeer er regelmatig vast. Voor fietsers en voetgangers is het een onveilige situatie. Gelukkig is er nog geen ernstig ongeluk gebeurd, maar dat mag toch niet de maatstaf zijn om er iets aan te doen?”, aldus Hobo.

Terughoudend met zebrapad

In de antwoorden van het college op eerdere vragen van de Volkspartij over de kwestie, valt te lezen dat het gemeentebestuur weliswaar op de hoogte is van meldingen en klachten, maar dat er niet sprake is van “buitenproportioneel hoge verkeersonveiligheid”. Wel erkent het college dat er een gevoel van onveiligheid kan bestaan bij inwoners. Een maatregel als een zebrapad moet terughoudend worden toegepast, omdat het volgens de landelijke richtlijnen schijnveiligheid kan bieden, zo schrijft het college. Oftwel: voetgangers steken dan makkelijk over zonder zelf goed uit te kijken.

Baat het niet, schaadt het niet

Maar naast de Volkspartij zagen ook D66, VVD en CDA wel iets in de plannen voor zebra’s in het gebied. “Het lijkt op een quick win situatie en wie zijn wij dan om het tegen te houden? Het zal waarschijnlijk ook terugkomen in het GVVP, maar het duurt wel erg lang om daarop te wachten”, zo stelde Jurgen Huijbregts (CDA). “Het moet waarschijnlijk nog eerst technisch onderzocht worden, maar baat het niet dan schaadt het niet”, aldus Ad Theuns van D66.

Foto: De verkeerssituatie in het gebied Lindenburghlaan, Fabrieksdijk en Westdam is bij de Volkspartij een doorn in het oog. Met de komst van zebrapaden zal de verkeersveiligheid volgens de partij verbeteren.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant