Foto: De eigenaren van muziekcafé het Wapen van Steenbergen in de Kaaistraat zuchten al tijden onder dwangsommen die worden opgelegd na klachten over geluidoverlast. De klachten komen van een bewoner van het tegenoverliggend appartementencomplex aan de Poststraat. “Het is belachelijk en achterbaks dat wij worden aangepakt voor geluidsoverlast die er helemaal niet is”, aldus horecaeigenaar Johan Bosters.
Foto: De eigenaren van muziekcafé het Wapen van Steenbergen in de Kaaistraat zuchten al tijden onder dwangsommen die worden opgelegd na klachten over geluidoverlast. De klachten komen van een bewoner van het tegenoverliggend appartementencomplex aan de Poststraat. “Het is belachelijk en achterbaks dat wij worden aangepakt voor geluidsoverlast die er helemaal niet is”, aldus horecaeigenaar Johan Bosters.
vrijdag 31 maart, 09:00

Dwangsommen vanwege klachten geluidsoverlast drijven eigenaren Wapen van Steenbergen tot wanhoop

STEENBERGEN – Hun ambitie om van het Wapen van Steenbergen een poppodium te maken voor talent uit de hele regio dreigt in het water te vallen door aanhoudende klachten over geluidsoverlast. Het horeca-drietal dat de zaak in 2021 kocht en het weer de oude naam teruggaf, wordt naar eigen zeggen dwarsgezeten door één overbuurman die onterechte klachten zou indienen. Met grote gevolgen, want er zijn al twee dwangsommen van 2000 euro opgelegd en de volgende is al aangekondigd. Een van de eigenaren, Johan Bosters, hoopt op bemiddeling van de gemeente om een einde te maken aan deze onhoudbare situatie. De fractie van de VVD heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie. 

Een wanhopig relaas van Bosters op Facebook leverde binnen no time een stroom aan verontwaardigde reacties op. Het is duidelijk dat veel inwoners het muziekcafé in de Kaaistraat een warm hart toedragen. De meeste mensen zeggen niet te begrijpen waarom iemand in het centrum gaat wonen als je niet van levendigheid houdt. Voor Bosters is het onbegrijpelijk waarom deze klager het zo gemunt heeft op het Wapen. “Onze vriendelijke pogingen om met hem in contact te komen, leveren niks op. Hij heeft nota bene laatst een klacht ingediend terwijl het optreden nog helemaal niet begonnen was! Hij heeft inmiddels een medestander gevonden in het appartementencomplex, maar ook daarmee krijg ik geen gesprek. We voelen ons met de rug tegen de muur staan.”

“Norm van omgevingsgeluid klopt niet”

Bosters en zijn compagnons raken bovendien gefrustreerd over het systeem van de Omgevingsdienst dat onverbiddelijk is, terwijl het volgens hen van geen kant klopt. “De landelijke norm voor horeca is dat je na 23:00 uur niet meer dan 40 dB geluid mag horen tegen de gevel van de woningen. Maar als er sprake is van elektronisch versterkt geluid is dat nog 10 dB minder. Maar 30 dB kan je niet eens meten omdat het zo laag is. In een muisstille kamer is het omgevingsgeluid nog meer dan 30dB. Zelf hebben we ook meetapparatuur aangeschaft en in een gewone nacht meet je al zo’n 45 dB. Als er een auto langsrijdt is dat 50/60 dB. Maar dat maakt volgens de regels niet uit: alles boven de 30 dB is te veel en dan krijgen we direct een dwangsom van 2000 euro.”

Gesprek met college heeft tot op heden niks opgeleverd

De controle en handhaving bij geluidoverlast zijn door de gemeente uitbesteed aan de Omgevingsdienst. Er is een tijdje geleden wel een gesprek geweest op het gemeentehuis tussen de horeca-eigenaren en wethouder Gommeren, maar dat leverde niets op. “Ze verklaarden niets te kunnen doen omdat de norm nu eenmaal de norm is. Eigenlijk wordt er gezegd dat we gewoon pech hebben dat er iemand klaagt. Als het geluid op de Markt wel harder is, maar er klaagt niemand, is er niks aan de hand.” Op vragen van de Steenbergse Courant of het college van plan is te gaan bemiddelen in deze zaak, houdt de gemeente zich nog op de vlakte. “Het college zal daarover besluiten wanneer dit verzoek binnenkomt. Belangrijk is wel dat beide partijen openstaan voor een gesprek. De horeca is een belangrijke pijler voor de gemeente Steenbergen, maar de regelgeving dient gehandhaafd te worden. “

Sluiting als uiterste consequentie 

Volgens Bosters is het uiteindelijk niet vol te houden als de klager door blijft gaan. “Als we bands willen laten optreden zouden we er een soort bunker van moeten maken. Anders kan het alleen een restaurant zmet achtergrondmuziek zijn en dat willen we niet. Dan zouden we de tent moeten sluiten.” Pogingen van de Steenbergse Courant om in contact te komen met de personen die de klachten hebben ingediend, zijn op niets uitgelopen.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant