Afbeelding
zondag 9 januari 2022, 13:00

Meer dan 5000 bezoekers bij openstellingen Gummaruskerk

STEENBERGEN – Slechts één op de acht bezoekers is afkomstig uit de gemeente Steenbergen. De overige belangstellenden komen uit alle hoeken van ons land. Maar ook van ver daar buiten. Hoewel corona er voor gezorgd heeft dat het aantal buitenlandse bezoekers ruim is gehalveerd. “Van een kwart naar dit jaar slechts 11,5 procent”, weet Jan Gelten. Hij hield maakte na elke openstelling een exact overzicht en kon bij zijn samenvatting van het afgelopen jaar melden dat er 5163 belangstellenden op bezoek kwamen. Zo’n 3200 kwamen tijdens de openstellingsuren de overige bezoekers bezochten de kerk tijdens activiteiten die er werden georganiseerd.

Jan Gelten is een van de vaste rondleiders. Hij doet dit met enorm veel plezier en is heel vaak in de Gummaruskerk te vinden. “Het is ook heel leuk om te doen. Er is ook enorm veel te vertellen over de Gummarus. En de bezoekers zijn bij een rondleiding vrijwel altijd enthousiast. Er zijn zelfs bezoekers die na hun eerste bezoek terugkomen. Ze hadden de eerste keer te weinig tijd en komen voor een tweede en sommigen zelfs voor een derde keer om echt alles aan de weet te komen”.

Betrokken vrijwilligers


De Gummaruskerk kan rekenen op een vijftiental vrijwilligers die tijdens openstellingen optreden als gastheer of gastvrouw. Zij ontvangen de bezoekers en maken vaak een praatje dat niet alleen puur over de Gummarus gaat, maar vaak ook over Steenbergen, de andere kernen en de mooie omgeving. Er is ook een groep vaste rondleiders. Naast Jan Gelten zelf zijn dat Ad van Sittert, Ton Wennekers, Frans van Bergen, Ans Koenraadt en Rita Bouwens, Thea van Bavel en Ton Manniën. “En nu hoop ik maar dat ik geen namen vergeet te noemen, want dat gevaar loop je als er om namen wordt gevraagd”, zegt Jan.

“Bezoekers komen werkelijk overal vandaan”

Hij constateert met alle cijfers die hij in de afgelopen jaren heeft verzameld dat er goede belangstelling bestaat voor de Gummaruskerk en de geschiedenis ervan. “Het is steeds opvallend waar al die bezoekers vandaan komen. Sommige staan op de campings, andere belanden hier in de haven of in een van de andere jachthavens met hun boten. Maar er zijn er ook die over de A4 rijden en dan ineens versteld staan van onze prachtige toren en daarom een kijkje komen nemen”.

Kerststal

“We krijgen ook opvallend veel bezoekers met een protestantse achtergrond. Die zeggen dan dat ze houden van de soberheid in hun eigen kerk, maar dat ze toch ook versteld staan van het mooie in onze Gummarus. Onder hen ook een flink aantal dominees. Laatst was er een die onder de indruk was van onze kerststal en die zich voornam dit ook eens in de eigen kerk voor te stellen”.

Plannen voor het nieuw jaar

De rondleidingen in de Gummaruskerk staan deze maanden op een zeer laag pitje. In de wintermaanden is de belangstelling altijd wat minder en tijdens de lock down is rondleiden niet aan de orde. “We zijn in elk geval tot 14 januari gesloten. Wat er daarna gebeurt horen we dan nog wel. Maar in de maanden mei tot en met september zijn we op donderdag tot en met zaterdag open van 11:00 tot 16:00 uur. Er wordt over nagedacht of we er een uurtje bij doen en al om 10:00 uur zullen starten. En we denken er zelfs over om er nog een dagje aan toe te voegen. Dan is de openstelling ook op woensdagen. Volgend jaar tijdens de viering van 750 jaar Steenbergen haken we aan bij tal van activiteiten die worden georganiseerd. Daarnaast verzorgen we op afspraak rondleidingen. Bijvoorbeeld bij ‘zussen-’ of familiedagen. Dan duurt een rondleiding al gauw een kleine twee uur. Er is namelijk zoveel te vertellen en er komen steevast veel belangstellende vragen”.

Foto: Jan Gelten en Harry van Elzakker zijn vaak als rondleiders in de Gummaruskerk te vinden. Ze vertellen honderduit over hun kerk en zijn geschiedenis en hebben een aandachtig publiek. Jan houdt het aantal bezoekers nauwgezet bij. Hij telde er in 2021 niet minder dan 5163.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant