donderdag 5 juni 2014, 18:17

Ruiming V1-raket kost meer dan vier ton

STEENBERGEN – Het onschadelijk maken en ruimen van de V1-raket - die eind januari aan het Dirksdijkje in de polder tussen Kruisland, Welberg en Moerstraten werd aangetroffen en een maand later op de vindlocatie tot ontploffing is gebracht - heeft in totaal dik 420.000 euro gekost. Hiervan komt 126.000 euro op het bordje van de gemeente terecht.

Onder meer het aanvoeren van ladingen zand om de klap binnen te perken te houden, het wekenlang bewaken van de bom, milieucontroles, het in kaart brengen van de staat van gebouwen in de omgeving (om naderhand eventuele schade te kunnen vaststellen), speciale verzekeringen en niet te vergeten de werkzaamheden van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie, zorgen alles bij elkaar dus voor een gepeperde rekening.

Aanvulling uit gemeentefonds

Die hoeft de gemeente echter niet alleen op te hoesten. Volgens een nu nog geldende bommenregeling, kan zij 70% van het totaalbedrag terugvragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, als aanvullende bijdrage uit het gemeentefonds. Burgemeester en wethouders gaan de raad voorstellen de resterende 30% te dekken uit de post algemene risico’s.

Informatiebord bij krater

De krater van de V1 is overigens bewust in stand gehouden. Het explosief kwam boven water bij de herinrichting van het buitengebied, in het kader van de natuurcompensatie voor de A4. Rijkswaterstaat heeft besloten bij de plek een bord te plaatsen, zowel om voorbijgangers te informeren over de natuurcompensatie als de geschiedenis van de zogeheten ‘vliegende bom’.

Uit de Steenbergse Courant