woensdag 21 oktober 2015, 14:02

Noodverordening om ongeregeldheden tegen te gaan

STEENBERGEN – Als eerstverantwoordelijke voor de openbare orde heeft burgemeester Joseph Vos een noodverordening vastgesteld die vanmiddag om 16.00 uur in werking treedt. Hij acht dit noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te handhaven rondom de beeldvormende vergadering die vanavond in de sporthal van ’t Cromwiel wordt gehouden over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Steenbergen. Een deel van de kern is bovendien aangemerkt al veiligheidsrisicogebied.

De noodverordening is geldig tot vanavond 23.59 uur, dan wel tot een nader door de burgemeester bekend te maken tijdstip. Het veiligheidsrisicogebied omvat de Oostdam, Westdam, Markt, Zonnestraat, Wijnstraat, Markt, Visserstraat, Grote Kerkstraat, Kaaistraat, Blauwstraat, Wouwsestraat, Wapenplaats, Boomvaart en Krommeweg.

Dit heeft niet alleen te maken met de locatie van de openbare bijeenkomst, waarbij inwoners hun mening kunnen geven over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Steenbergen, maar ook met de tocht die tegenstanders vanaf 19.00 uur willen ondernemen van de Markt naar ’t Cromwiel. Met de noodverordening in de hand kan de politie hier beter toezicht op houden, teneinde eventuele ongeregeldheden te voorkomen en zo snel mogelijk in te kunnen grijpen als dat nodig mocht zijn. De tocht mag overigens gewoon doorgaan, mits deze ordentelijk verloopt.

Vrees voor ‘ernstige wanordelijkheden’

Na de demonstratie van vorige week donderdag op de Markt heeft burgemeester Vos in samenspraak met de politie vastgesteld dat het risico op ongeregeldheden aannemelijk is, mede doordat er aanwijzingen zijn dat dat leden van de harde supporterskern van Feyenoord het plan hebben opgevat om vanavond naar Steenbergen te komen, om de beeldvormende vergadering bij te wonen en/of de openbare orde zouden willen verstoren. ‘Gelet op het uitgebrachte advies van de politie moet rekening worden gehouden met ernstige wanordelijkheden voor, tijdens en/of na aloop van de raadsvergadering’, zo staat in de noodverordening te lezen.

Racistisch gedrag verboden

De aandacht van de politie zal dan ook met name gericht zijn op personen die zich manifesteren als leden van de harde supporterskern van Feyenoord. In de noodverordening is verder o.a. vastgesteld dat het dragen vermommingen (zoals helmen, maskers en bivakmutsen) verboden zijn, evenals het vertonen van racistisch gedrag en het uiten van discriminerende leuzen. Ook het gebruik en bezit van alcohol zijn uit den boze en dat geldt ook voor het meevoeren van wapens en ook b.v. kettingen, stenen, knuppels, glasverpakkingen en brandbare middelen.

Uit de Steenbergse Courant