Afbeelding
zaterdag 28 oktober 2017, 13:00

Frisse aftrap concertreeks van ‘Cultuur in het Kerkje’

NIEUW-VOSSEMEER – Zondagmiddag beet het duo ‘SaxYon’ het spits af in de concertreeks voor het nieuwe seizoen van Cultuur in het Kerkje. Saxofonist Marijke Schroer en accordeonist Ellen Zijm brachten een gevarieerd repertoire. Het tweetal leidde om beurten hun keuze in.

De opening van het miniconcert gebeurde met een trio sonate van Bach. Deze componist staat garant voor aantrekkelijke en zeer toegankelijke muziek en dat bleek ook nu. Hoewel ten tijde van Bach er nog geen saxofoons en accordeon bestonden – en de sonates aanvankelijk waren geschreven voor orgel en klarinet, pasten ze prima op de instrumenten van SaxYon. Het was een vrolijk en sprankelend begin.

Het stuk voor piano en klarinet van Witold Lutaslawski dat het tweetal bracht, was minder toegankelijk. Beide dames brachten dit met enthousiasme en Marijke Schroer liet het gehoor weten dat ze het zelf hadden bewerkt om het werk kunnen te spelen op hun instrumenten.

Persoonlijk stuk

Filmachtige muziek van componist Ad Wammes werd vervolgens gebracht. Ook hier was een bewerking noodzakelijk. Aanvankelijk door beide dames zelf, maar na het stuk gespeeld te hebben tijdens een uitvoering waar ook Wammes zelf aanwezig was, beloofde de componist speciaal voor beide dames een nieuw werk te schrijven. Dat werd in het Kerkje gespeeld. Het resultaat bleek een plezierig luisterstuk, vrolijk, speels en met een terugkerende, herkenbare melodie.

Start samenwerking

Voor de pauze nog een op de Rumba geënt werkje, dat saxofonist Schroer ooit in haar jeugd tijdens een vakantie in Wenen hoorde en in haar hart bewaarde. Een werkje ook dat de samenwerking inleidde tussen beide muzikanten en uitmondde in de oprichting van ‘SaxYon’. Na de pauze bracht het duo nog werken van Satie, Moessorgki, Martina, Frescobaldi en Monti. Hun optreden werd door het publiek gewaardeerd met een warm applaus.

Intiem

Het miniconcert paste volledig bij de doelstelling van Jan en Corrie van de Velde en Sjaak Keijzer, de initiatiefnemers van ‘Cultuur in het kerkje’. Zij willen het Protestantse kerkje in de Nieuw-Vossemeerse Voorstraat graag betrekken op cultureel/muzikaal gebied. Dat doen ze sinds 2015 met “intieme concerten, waarbij kleinschaligheid het sleutelwoord is”.

Uit de Steenbergse Courant