Afbeelding
zondag 18 februari 2018, 10:00

Volop Waogentjes kijken in zonnig Kruisland

KRUISLAND – Na een toch al zonnig en droog carnaval, had Bouwclub De Begienurs deze zaterdag opnieuw geluk met een strakblauwe lucht tijdens het jaarlijkse ‘Waogentjes kijken.’ De vijfde editie van het evenement trok ’s middags het nodige publiek naar het parkeerterrein bij zaal Koch in Kruisland. Voor de liefhebbers was er genoeg te bewonderen: een recordaantal van 19 wagens stond opgesteld. “Het hoogste aantal wat we tot nu toe hebben gehad. Ik heb zelfs twee bouwclubs moeten teleurstellen omdat er geen plek meer was”, aldus Henk van Loon van BC De Begienurs.

Waogentjes kijken is dan ook de perfecte gelegenheid om al die carnavalswagens die met zoveel bloed, zweet en tranen zijn opgebouwd, nog eens van dichtbij te bekijken. Voor de kinderen was er een speurtocht gemaakt. Op een papier stonden elf detailfoto’s van de verschillende wagens. Aan de kinderen de taak om het juiste nummer van de wagen erbij te vinden. Dat bleek nog helemaal niet makkelijk met die enorme wagens met oneindig veel figuren erop. De 7-jarige Fabiënne van de Kasteele staat te turen met het formulier in haar hand. “Het is hartstikke moeilijk; zo’n varkentje als deze heb ik op die andere wagen ook gezien.” Ze is samen met haar opa en oma uit Dinteloord gekomen om naar de wagens te kijken. Samen hebben ze in hun eigen optocht de tweede prijs gewonnen bij de kleine wagens. “Daar was ik natuurlijk hartstikke blij mee”, glundert Fabiënne.

Lichtshow

Vanzelfsprekend staat de eigen wagen van BC De Begienurs, ‘Allemaal leutige beestjes gaon ier over de greenze’, als eerste opgesteld. De bouwers sleepten daarmee o.a. de tweede prijs binnen in Strienestad en ook in hun eigen Pompedurp. “Zo groots en spectaculair als de Ice Age-wagen hebben we dit jaar niet kunnen bouwen. Daar was niet genoeg tijd voor aangezien carnaval zo vroeg viel dit jaar”, zegt Henk van Loon.

Een letterlijk grote publiekstrekker op het terrein is het gevaarte van BC The Kids uit Standdaarbuiten. Maar liefst 40 meter lang en 9 meter hoog en geheel opgetuigd met verlichting voor de lichtshow die ’s avonds op het terrein zal worden gehouden. “Mijn zoon heeft daaraan meegebouwd”, vertelt Kitty Heck met gepaste trots. Ze is samen met een vriendin komen kijken. “Het mooiste is wanneer je alles bij elkaar ziet; de muziek, licht- en geluidseffecten. Dan is het echt een spectaculaire show.”

Bijpraten

Na de lichtshow verplaatst de pret zich in de avond naar zaal Koch. Er zal een veiling plaatsvinden waarbij een auto te winnen is. De opbrengst is voor De Begienurs en Stichting Kruislands Karnaval. De muzikale omlijsting is in handen van Huub Hangop, Mathijs Pluijgers en DJ Ton Peeters. Voor de leden van de bouwclubs de ideale omstandigheden om nog een goed feestje te bouwen. “Tijdens de optochten is het zo druk; deze dag geeft ons de gelegenheid om bij te praten onder het genot van een biertje”, aldus Henk van Loon van BC De Begienurs. De leut duurt tot in de late uurtjes en dan is het echt gebeurd met het carnaval van dit jaar. De wagen van De Begienurs zal worden afgebroken in afwachting van het nieuwe seizoen. Over twee weken staat al de eerste vergadering gepland. “Er ligt al een lijstje met ideeën klaar.” 

 Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant