Afbeelding
vrijdag 25 januari 2019, 17:40

Vlaojestáámpers gaan voor kippenvel en totale beleving

WELBERG – De Vlaojestáámpers kwamen vorig jaar uitstekend uit de olie toen bleek dat hun carnavalswagen goed scoorde bij de jury’s in Strienestad, Roosendaal en Halsteren. Was het motto toen ‘We zijn immaol in d’n olie’, dit jaar hoopt ontwerper Koen Cuelenaere dat hun thema Azteken en het motto ‘T’is Aztekkuluk’ weer een niveautje hoger zal zijn.

Het bouwen van een carnavalswagen is sowieso ‘aanstekelijk’. Dat moet ook wel, want het is een enorme klus die een reusachtig aantal uren vergt, waar een berg energie en doorzettingsvermogen voor nodig is. “Hoeveel uren? Daar vraag je me wat. We zijn na de afgelopen carnaval gestart. Eerst een paar weekjes rust en vervolgens aan de slag. Ideeën bedenken en vervolgens een keuze maken en beginnen”, vertelt Koen Cuelenaere.

Immense klus

Ook het idee van dit jaar kwam uit zijn koker, met ondersteuning van Rick van Merode, Maarten Sachteleben, Emiel IJpelaar en Harry-Jan van Zundert. Vervolgens gingen de Vloajestáámpers aan de slag. Met een kernploeg die zo’n tien personen sterk is en vervolgens met de hulp van in totaal zo’n dertig personen.  

Het bouwen van de wagen zelf is al een immense klus. Koen Cuelenaere rekent snel voor: “We komen nu al gauw op zo’n 400 mensuur per week. Het begint rustig, maar het is voor elke wagen echt een jaar lang bouwen. Vanaf de Kerst is het echt raak. De hele kerstvakantie en vervolgens elke avond en in de weekenden aan de slag. Tegen de carnaval draaien we helemaal op volle toeren”.

Pure beleving

“Dit jaar hebben we het nog breder getrokken. We gaan voor pure beleving. Een bijzondere wagen, maar ook een hele entourage er omheen. Met een complete Aztekenstam, met een wagen die wordt gedragen door de slaven van Aztekenkoning Montezuma. Compleet met muziek die helemaal is afgestemd. Dat betekent dat bepaalde zaken op deze muziek bewegen. Met kleding voor de Azetenstam en noem maar op”. Compleet theater dus. “We gaan voor een complete beleving. Voor een Wow-gevoel bij het publiek. Als dat kippenvel krijgt, dan zijn we goed bezig”, stelt Koen Cuelenaere.

“We worden elk jaar beter”

Hij geeft aan dat het bouwen en creëren verslavend werkt. “Ik vind het echt heel leuk. En we worden elk jaar weer beter. Dan is het leuk dat ook een jury dat ziet en waardering geeft. Vorig jaar waren we eerste in Strienestad, in Roosendaal haalden we de tweede plaats en op Halsteren namen we het op in de A-categorie tegen Bergse wagens. Toen werden we derde. Hopelijk dit jaar tweede, al gaan we natuurlijk voor een eerste plaats”.

De wagen van dit jaar is gebouwd volgens een nieuwe techniek met piepschuim, schuimrubber en een grote hoeveelheid wit papier. Maar ook met veel natuurlijke materialen; hout, jutte, mos en zelfs echte planten. Want daar leent het thema zich goed voor.

Scholierenbezoek en feestavond

Vanochtend en vanmiddag ontvingen de bouwers scholieren van de Steenbergse en Welbergse basisscholen. Omdat ze trots zijn op hun werk, maar ook om wellicht al jongeren te interesseren voor het bouwen van een dergelijk kunstwerk.

En morgenavond tonen de Vloajestáámpers hun creatie in aanbouw aan het volwassen publiek. Dan is het wagentje kijken en er is een feestavond aan de Hoogstraat 25. Met diverse dweilbandjes en met Dj Peer. Deze avond begint om 20:30 uur en het feest duurt tot 1:30 uur. Traditioneel trekt deze festiviteit veel bezoekers.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant