Afbeelding
zondag 13 oktober 2019, 14:00

Knutselproject Liniekijker tijdens Open Dag fort Henricus

STEENBERGEN – Met het knutselproject ‘De Liniekijker’ wil de organisatie van de Open Dag West Brabantse Waterlinie kinderen meer betrekken bij de bijzondere geschiedenis van dit gebied. In de Herfstvakantie kunnen zij lekker creatief aan de slag én mooie prijzen winnen door hun eigen liniekijker te maken.

De Liniekijker is de naam van de uitkijktoren op Fort Henricus, die zondag 20 oktober bij de opening officieel in gebruik wordt genomen.

‘Wat zie jij allemaal als je naar het verleden, het heden en de toekomst van Fort Henricus en de West Brabantse Waterlinie kijkt?’ Dat is de vraag aan alle kinderen, die hun creativiteit kunnen botvieren door een kijkdoos of een verrekijker (van wc-rollen) te maken. Maar zij mogen natuurlijk ook hun eigen invulling aan de Liniekijker geven.

Herfstknutselweek

Zo op het Podium in Steenbergen heeft dit plan sowieso omarmt en wijdt er in de herfstvakantie een speciaal knutselproject aan voor de kinderen die deze week de buitenschoolse opvang bezoeken. Alle kinderen t/m 12 jaar kunnen echter meedoen aan de knutselactie.

Inleveren van alle zelfgemaakte Liniekijkers (onder vermelding van naam en adres van de maker + emailadres en telefoonnummer van ouder(s)/verzorger(s)  is mogelijk van maandag 14 tot donderdag 17 oktober 19.30 uur in de centrale hal van het gemeentehuis op Buiten de Veste. Daar worden de knutselwerken  uitgestald. De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 9.00 tot 13.00 uur en donderdagavond van 17.30 tot 19.30 uur.

Mooie prijzen te verdienen

De deelnemers maken kans op een aantal mooie prijzen. De eerste prijs is voor 10 personen lasergamen t.w.v. € 150,-, beschikbaar gesteld door In4outdoor in Nieuw-Vossemeer. De winnaar van de tweede prijs mag dankzij restaurant Benedensas met heel het gezin (max. 5 personen) een interactieve game gaan spelen in de Dintelse Gorzen. Natuurmonumenten geeft een “Pakket van OERRR” weg aan de nummers 1 t/m 5 van de wedstrijd.

Oudste en belangrijkste waterlinie van ons land

Fort Henricus en de West Brabantse Waterlinie zijn in de 17de en 18de eeuw van groot belang geweest bij de verdediging van de toenmalige Republiek der Nederlanden in de strijd tegen Franse en Spaanse legers. Om vijandelijke troepen tegen te houden werd het lager gelegen land tussen de vestingsteden Steenbergen en Bergen op Zoom onder water gezet. De West Brabantse Waterlinie is de oudste (1628) en meest gebruikte waterlinie van ons land.

Open dag vol gratis activiteiten

De Open Dag is mede bedoeld om het grote publiek in dit gebied vertrouwder te maken met de bijzondere geschiedenis van de West Brabantse Waterlinie. Fort Henricus in Steenbergen, Fort de Roovere in Halsteren en ’t Ravelijn in Bergen op Zoom staan hierbij in het middelpunt van de belangstelling. Voor jong en oud zijn er dan van 12.00 tot 17.00 uur volop gratis activiteiten te beleven rondom de thema’s cultuur, erfgoed, natuur, sport en spel.

Om 11.00 uur vindt eerst de officiële opening plaats, waarbij burgmeester Ruud van den Belt de uitkijktoren overdraagt aan één van zijn voorgangers: Jan Hoogendoorn. Laatstgenoemde kreeg de uitkijktoren symbolisch cadeau bij zijn afscheid in 2012. Hij zal hem op zijn beurt weer overdragen aan de inwoners en iedereen die Fort Henricus en de West Brabantse Waterlinie bezoekt.

Uit de Steenbergse Courant