Afbeelding
foto Jan de Langen
dinsdag 14 mei, 16:02

Een lach en een traan bij ‘Witte Da?’

STEENBERGEN – De zesde editie van ‘Witte Da?’ bij Myra Ceti trok ook zaterdagavond weer veel publiek. Telkens vinden Claudia de Groen en Willem Jongenelen weer mensen met bijzondere verhalen of talent die hun verhaal willen delen. 

Zeven boeiende verhalen

Maar liefst zeven verhalen werden zaterdagavond tijdens ‘Witte Da?’ verteld. Muzikaal aangekondigd door Willem Jongenelen met een toepasselijk nummer vertelden de deelnemers hun verhaal. Het ene met een kwinkslag, het andere vol weemoed of passie. De ene keer als interview de andere als voordracht. 

Van figurant tot hardloopster

Ook de onderwerpen van de verhalen waren erg divers. Leny de Graaf uit Sint Maartensdijk vertelde over het figureren in tal van producties. Wigdis Bastiaanse nam het publiek mee in haar tocht naar het lopen van een marathon en Peter van Langerak maakte het publiek aan het lachten met zijn verhaal over de vogeltjes van Steenbergen. 

De Drakenrijder

Opvallend was de deelname van Niek Helmons. Niet alleen vanwege zijn leeftijd van pas 15 jaar, maar vooral vanwege zijn prestatie. Niek heeft een boek geschreven; ‘De Drakenrijder’. Claudia de Groen vroeg Helmons naar het verhaal achter zijn prestatie. “Ik ben ermee begonnen toen ik 13 was” verklaart Niek Helmons zelfverzekerd. “Het is een fantasieverhaal en ik heb nog ideeën genoeg voor een aantal vervolgverhalen.” Een lokale boekhandel heeft een aantal exemplaren op voorraad.

Muziek mét een verhaal

Tom Neven mocht twee keer het podium betreden. Eerst vertelde hij over zijn passie voor muziek. Hij schrijft, speelt én zingt. Daarnaast staat hij voor de klas, want leven van zijn passie gaat, nog, niet. Neven nam het publiek mee in zijn persoonlijke leven. Hoe hij een nummer schreef voor zijn geliefde Kat, Katje voor intimi. Het nummer gaat over de woorden die haar vader nooit heeft uitgesproken, maar altijd wel gevoeld heeft. Tijdens zijn tweede optreden speelde Neven het nummer, en nog enkele andere prachtige nummers van zijn LP Closer.

Don’t forget to remeber me

Na de pauze mocht Willem Jongeneelen Johan Hallers interviewen. Een interview met een voor velen herkenbaar thema; dementie. ‘Don’t forget to remember me’, toepasselijker had de titel van het introductienummer niet kunnen zijn. Hallers vertelde over Helene, de vrouw met wie hij op slag een klik had en waar hij voor naar Bergen op Zoom verhuisde. Na enkele jaren kreeg Helene de diagnose ‘jong dementie’. Nog enkele jaren hebben Johan en Helene samengeleefd en veel gefietst. Inmiddels woont Helene in ‘Hof van Nassau’ en bezoekt Hallers haar zo vaak mogelijk.

Daar komt de orgelman

Na het indrukwekkende interview met Johan Hallers werd een luchtiger onderwerp aangesneden. Pepijn Jansen woont sinds kort in Steenbergen. Samen met zijn vrouw en baby was hij graag bereid te vertellen over zijn passie. Draaiorgels. “Van jongs af aan ben ik gek op orgels en alles wat daarmee te maken heeft” legde Jansen vol trots uit. Hij speelde een stukje op een heel klein orgeltje en vertelde hoe hij zelf de muziekboeken schrijft en dat hij samen met nog één andere orgelbouwer orgels bouwt en repareert. Voor het eerst werden er vanuit de zaal vragen gesteld, die Pepijn Jansen op zeer duidelijke wijze beantwoordde. Zelf heeft de orgelman vijf orgels, op één ervan speelde hij tijdens Hemelvaart in Steenbergen. 

Weer een bijzondere avond

Aan het einde van weer een bijzondere editie van ‘Witte Da?’ bedankte Claudia de Groen de sponsoren Nederlands Hervormd Weeshuis, Priméra De Gilles en uiteraard Mariella en Menno van Myra Ceti, die tijdens alle edities hun zaal ter beschikking stelden.

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant