Burgemeester Ruud van den Belt heeft in een brief aan de hoofdcommissaris van de politie Zeeland – West-Brabant zijn zorgen geuit over de beperkte beschikbaarheid van wijkagenten in de gemeente Steenbergen.
Burgemeester Ruud van den Belt heeft in een brief aan de hoofdcommissaris van de politie Zeeland – West-Brabant zijn zorgen geuit over de beperkte beschikbaarheid van wijkagenten in de gemeente Steenbergen.
donderdag 25 april, 12:00

Burgemeester Ruud van den Belt alarmeert politiechef Zeeland - West-Brabant: “Veiligheid inwoners dreigt in het geding te komen”

STEENBERGEN – Het is een serieus gesprek, over een serieus onderwerp. Want veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst van burgemeester Ruud van den Belt. De afgelopen jaren heeft hij zich met steun van de gemeenteraad ingezet om een sterke samenwerking op te zetten tussen wijkagenten, boa’s en veiligheidsfunctionarissen in de zogenoemde ‘blauwe gang’ op het gemeentehuis. Maar door de toenemende werkdruk vallen er mensen uit en is er momenteel maar één wijkagent beschikbaar voor ruim 25.000 inwoners. Hij voelt zich genoodzaakt een brandbrief naar de korpschef te sturen.

“Die brief heeft een aantal redenen. Het is een duidelijk signaal dat de beperkte beschikbaarheid van wijkagenten een zeer ongewenste situatie is. We hebben op papier vier wijkagenten tot onze beschikking, maar door de hoge werkdruk vallen er mensen uit met zowel fysieke als mentale problemen. Ook zijn er jonge agenten die besluiten toch voor iets anders te kiezen omdat ze plezier in het werk missen. Dit begint nu tevens zijn effect te hebben op onze eigen veiligheidsmedewerkers, toezichthouders en handhavers die het tekort proberen op te vangen. Ik wil mijn mensen een hart onder de riem steken want ik voel me verantwoordelijk voor hun aller welzijn.”


“Verhoogd risico op criminaliteit in deze regio”

Uiteraard vraagt de burgemeester in de brief om het aantal wijkagenten weer zo spoedig mogelijk op peil te brengen, maar daarmee wijst hij naar eigen zeggen niet met een beschuldigende vinger. “Ik steek juist mijn helpende hand uit om samen op te treden om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Met deze brief hoop ik de korpschef munitie te geven. De verdeelsleutel die bepaalt hoeveel politieagenten er per regio beschikbaar zijn, hoort eigenlijk elk jaar te worden herzien maar dat gebeurt niet. Grote steden als Amsterdam en Rotterdam krijgen er dienders bij, maar wij juist minder. Terwijl wij als regio tussen de wereldhavensteden Rotterdam en Antwerpen een verhoogd risico lopen op ongewenste praktijken en ondermijning. Maar in de praktijk komt het er ook nog eens op neer dat bij belangrijke wedstrijden van Feyenoord of demonstraties van Extinction Rebellion, agenten hier weggetrokken worden om ingezet te worden.”


“Willen voorzetten wat we in de gemeente Steenbergen hebben opgebouwd”

Deze optelsom maakt dat Van den Belt nu de noodklok luidt. Juist omdat de gemeente Steenbergen de afgelopen jaren geïnvesteerd heeft in het organiseren van een eigen BOA-team en de clustering van alle veiligheidsdisciplines in de ‘blauwe gang’ in het gemeentehuis, waar ook de politie een eigen, vaste plek heeft gekregen. “Het risico is dat er wordt gedacht dat we het dus in Steenbergen allemaal op orde hebben. Maar het voortdurende gebrek aan voldoende wijkagenten dreigt hieraan weer afbreuk te doen. We geloven allemaal in de kracht van de preventieve werking die uitgaat van aanwezig en zichtbaar zijn in de wijken. Elke week hebben we een gezamenlijk overleg om te bespreken waar de aandachtspunten op dat moment liggen. Dat willen we op peil houden. We kunnen het ons niet veroorloven dat de veiligheid van onze inwoners op het spel komt te staan.”

Door: Nicole van de Donk

In het gemeentehuis is een zogenoemde ‘blauwe gang’, waar wijkagenten, boa’s en veiligheidsfunctionarissen kunnen samenkomen zodat de lijnen kort blijven. “Die effectiviteit heeft zich al bewezen. Het mag toch niet zo zijn dat door landelijke problemen bij de politie dat systeem nu wordt bedreigd.”

Uit de Steenbergse Courant