Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen
vrijdag 26 april, 13:45

22 inwoners verrast met Koninklijke onderscheiding

STEENBERGEN – De ochtend van de jaarlijkse Lintjesregen is altijd bijzonder. Familieleden en vrienden die in het complot zitten wachten zenuwachtig in de hal van het gemeentehuis tot de hoofdpersoon in kwestie arriveert. De meest uiteenlopende smoezen worden gebruikt om de geheimhouding rond het lintje te bewaken. Maar daarna barst de blijdschap en emotie los. Dit jaar had burgemeester Ruud van den Belt de eervolle taak om bij 22 inwoners een Koninklijke onderscheiding op te spelden. 21 van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en bij de allerlaatste uitreiking mocht de burgemeester bekendmaken dat Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, voor zijn ‘exceptionele verdiensten op het terrein van natuurfilms en producties’.

Gerda van Caam-van Agtmaal is een van de decorandi. Als betrokken raadslid is zij elk jaar aanwezig bij de lintjesregen, maar dit keer was ze zelf een onderdeel van de ceremonie. Tot vanochtend vroeg dacht ze vandaag te gaan oppassen op haar kleinkinderen. Maar de mooie jurk die ze onlangs op de Ladies Night in de stad had gekocht voor een speciale gelegenheid kon nu al de kast uit. Gerda ondersteunt al veertig jaar talloze inwoners. Hoogstpersoonlijk voorziet ze hen van de eerste levensbehoeften en helpt ze hen om weer zelfredzaam te worden. De 86-jarige Maartje Buuron is een van hen en zij nam het initiatief om een lintje aan te vragen voor Gerda. “Sinds mijn man Toon vijf geleden ziek is geworden komt ze bij ons thuis. Ze betekent alles voor ons. Ze verdient dit dubbel en dwars. Dat vonden een heleboel andere mensen ook want die hebben meegeholpen met de aanvraag.”

Als smoes meegelokt naar cursus Bossche bollen maken

Vaak zijn de ontvangers van een lintje zeer bescheiden over hun verdiensten en zien ze de onderscheiding in de verste verte niet aankomen. De 74-jarige Cees Rens uit Steenbergen is een van hen. Wim Roovers stond hem vanochtend op te wachten bij het gemeentehuis. “Hij doet enorm veel, waaronder voor de bridgeclub maar vindt dat zelf doodnormaal.” En inderdaad stond hij enigszins beduusd naast zijn familieleden in de hal. “Het schijnt dat ik een lintje krijg. Waarom dat is zal ik straks wel horen van de burgemeester. Ik laat het maar over me heenkomen.” Zijn partner is vooral blij dat de tijd van geheimhouding voorbij is. “Ik had gezegd dat we naar een cursus Bossche bollen maken gingen in Den Bosch. Vooral de laatste dagen was ik erg zenuwachtig.”

Burgemeester: “Van zulke betrokken inwoners kun je er nooit genoeg hebben”

Voor Peter van Langerak uit De Heen was het helemaal een vreemde gewaarwording. Hij was door collega Hakim Tampoebolon gevraagd om voor de SLOS verslag te doen van de Lintjesregen. Maar terwijl hij mensen aan het interviewen was, zag hij zijn familie binnen komen lopen. Het is onder andere voor zijn verdiensten ten bate van de lokale omroep dat hij zelf een Koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen. “Een bekend en vertrouwd gezicht voor velen en vandaag ben jij zelf de hoofdgast”, aldus burgemeester Ruud van den Belt. De burgemeester was blij dat er dit jaar weer veel onderscheidingen waren aangevraagd. “Van zulke betrokken inwoners kun je er nooit genoeg hebben. Dit zijn stuk voor stuk onbaatzuchtige mensen die zich al tientallen jaren en ontelbare uren hebben ingezet voor het welzijn van anderen, in al onze kernen. Ze zijn goud waard en onbetaalbaar. Een inspiratiebron en een stimulans voor velen.”

Alle nieuwe decorandi op een rijtje

Alle 22 decorandi op een rijtje: Gerda van Caam-van Agtmaal (62, Steenbergen), Coen Embregts (41, Steenbergen), Lia Janbroers (63, Steenbergen), Peter van Langerak (72, De Heen), Mario Littooij-Hellemons (63, Dinteloord), Thomas Littooij (57, Dinteloord), Ton Manniën (83, Steenbergen), Conny van der Ree-Baartmans (68, Steenbergen), Cees Rens (74, Steenbergen), Kees Verwijs (69, Steenbergen), Peter Willemse (62, Dinteloord), Leon Aanraad (67, Dinteloord), Jan Bosters (75, Nieuw-Vossemeer), Adrie van Etten (70, Kruisland), Hilda van Etten-Broos (65, Kruisland), Hans Hanssen (74, Dinteloord), Ria Heinrich-La Grand (76, Nieuw-Vossemeer), Mike Heinrich (69, Nieuw-Vossemeer), Hans van de Merbel (74, Dinteloord), Simon van Nispen (76, Nieuw-Vossemeer), Rini Wezenbeek (73, Kruisland) en Cees van Kempen (60, Nieuw-Vossemeer).

De komende dagen worden alle kandidaten via kijkopsteenbergen.nl persoonlijk belicht.

Door: Nicole van de Donk

Raadslid Gerda van Caam werd vanochtend op het gemeentehuis verwelkomd door haar kleinkinderen.
Peter van Langerak naast zijn familie en links van hem zijn collega van de SLOS, Hakim Tampoebolon, die ook in het complot zat.
Cees Rens (uiterst rechts) was verbaasd en bescheiden tegelijk. "Ik weet niet waarom ik een lintje verdien."

Uit de Steenbergse Courant