Afbeelding
foto Jan de Langen
maandag 1 april, 12:54

Vestingloop Steenbergen, sportief én gezellig

STEENBERGEN – Voor de derde keer werd de Vestingloop in Steenbergen gehouden. Een groot aantal deelnemers wandelde of rende hun afstand door de straten van Steenbergen. Om klokslag twaalf uur klonk onder een stralend zonnetje het eerste startschot. 

Eerste Paasdag

De Vestingloop is een bijzondere manier om eerste Paasdag te vieren. Geen uitgebreid ontbijt en eieren zoeken, nee, gewoon de sportkleding aan en flink bewegen. De Markt bruiste al ruim voor de 5 km wandelen om twaalf uur van start ging. Even aanmelden bij de wedstrijdleiding in café Sjieck, het nummer opspelden en dan richting de start. Een aantal deelnemers gaf gehoor aan de oproep als paashaas verkleed te komen. En uiteindelijk bleek het toch zwaar, met een dik pak aan en onder een stralende zon, stevig aan de wandel.

Kort na elkaar

Als op klokslag twaalf uur het startschot klinkt trekt een bont gezelschap door de straten van Steenbergen. Paashazen, mensen in sporttenue, gelegenheidswandelaars en een aantal honden. Allemaal samen op pad om hun Vestingloop te volbrengen. Zelfs een moeder met maar liefst drie kinderen in en naast de wandelwagen gaat vol goede moed van start.

De familieloop

Zodra de wandelaars vertrokken zijn mogen de deelnemers aan de familieloop zich opstellen. “Je mag met je neus naar de Gummaruskerk gaan staan” nodigt de speaker de deelnemers uit. Een groot veld vol deelnemertjes tot groep acht van de basisschool staat te trappelen om te beginnen. Al dan niet samen met papa, mama, oma of opa kijken ze hun ogen uit. Uit de boxen klinkt 1-2-3, dan lekker dansen. Er zijn lopertjes die aan meer Vestinglopen meedoen en tussen alle jeugd staan ook enkele volwassen lopers. De familieloop is voor iedereen.

Vooral plezier

Vlak vóór het startschot vertelt wethouder Prent dat ze het vooral belangrijk vindt dat je vooral plezier in bewegen en sport moet hebben. “Heel veel plezier, we zijn trots op jullie” moedigt ze de deelnemers aan. De spanning op de gezichtjes stijgt, het is bijna tijd. Snollebollekes zingt ‘Van links naar rechts’ als het startschot klinkt. Daar gaan ze! Als een haas gaan enkele jeugdige lopertjes er vandoor. Als iedereen weg lijkt te zijn loopt Lara samen met opa over de startlijn. Je kunt niet jong genoeg beginnen.

Daar zijn ze al!

Als Lara amper uit het zicht verdwenen is komen de eerste lopers al terug. Fotografen moeten vlug een plekje zoeken, het publiek rekt de hals. Daar komt Mick de bocht om gerend, gevolgd door het snelste meisje. Kinderen in shirt van hun basisschool, met of zonder begeleiding. Hele trotse ouders en dan komt ook Lara. Als laatste van start maar niet als laatste binnen. Er zijn tranen bij een volwassen loopster, het is haar gelukt, een mooie prestatie. 

Iedereen een prijs

De beste drie jongens en meisjes krijgen hun beker uitgereikt als er nog lopertjes binnen komen. Hun medaille hebben ze op de finish al gekregen. De vijf en tien km run starten in de middag. Op de lange startlijst ook een aantal Steenbergse deelnemers. De vijf km dames werd gewonnen door Luanna Vergeer uit Steenbergen, de derde plaats ging naar Nan Grutters – de Groen. Bij de heren werd Jelle Kraak eerste. Op de tien km geen deelnemers uit Steenbergen in de top drie. Judith Both kwam, bij de dames als tiende over de finish, Eric Verheijen werd verdienstelijk vijftiende bij de heren

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant