V.l.n.r.: Voorzitter Peter van den Eijnden (Stichting Groene Pluim), Rob van Adrichem en Loek van Adrichem met wethouder economische zaken Kees Gommeren.
V.l.n.r.: Voorzitter Peter van den Eijnden (Stichting Groene Pluim), Rob van Adrichem en Loek van Adrichem met wethouder economische zaken Kees Gommeren.
zondag 31 maart, 12:00

Trostomatenproducent Van Adrichem ontvangt eerste ‘Groene Pluim’ in de gemeente Steenbergen

STEENBERGEN - Donderdagavond 21 maart jl. werd tijdens een bijeenkomst voor lokale ondernemers bij Akkermans Leisure & Golf op de Heense Molen de eerste Groene Pluim uitgereikt aan Loek van Adrichem, directeur van het familiebedrijf Van Adrichem, producent van trostomaten. De ‘Groene Pluim’ is in het leven geroepen door de gelijknamige stichting, waarbij op dit moment 480 bedrijven en organisaties zijn aangesloten. Het doel van de stichting is om gemeenten en bedrijven te stimuleren in het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en hen op dit gebied te laten samenwerken.

Dat stimuleren heeft in de gemeente Steenbergen overigens best wat voeten in de aarde gehad. De voorzitter van Stichting Groene Pluim - Peter van den Eijnden - woont in Lepelstraat en moest lange tijd met lede ogen toezien dat de notabene buurgemeente Steenbergen niet echt wilde meewerken aan het initiatief. Dankzij vasthoudendheid van de OPS bestuursleden Leo Heijmans en Barry de Wit ging het college van b en w uiteindelijk overstag en wilde het meewerken. Nu waren het echter de lokale ondernemers die aanvankelijk enthousiast, nu terughoudend waren en worstelden met de vraag of ze wel goed genoeg waren om te kunnen voldoen aan de gestelde criteria.Tot genoegen van Van den Eijnden kon nu dan eindelijk een Groene Pluim worden uitgereikt aan het bedrijf Van Adrichem dat aan de gestelde criteria voldoet. Tomatenproducent Van Adrichem zorgt ervoor dat 95 procent van de gewasbestrijding binnen de kassen biologisch gebeurt. Bestuiving van de planten vindt plaats door hommels en voor bestrijding zorgen sluipwespen. Het bedrijf maakt op een andere locatie gebruik van de restwarmte van een nabijgelegen bedrijf en hoopt dat in de toekomst ook in Steenbergen te kunnen doen met de restwarmte van vuilverbranding Roosendaal.

Voor Stichting Groene Pluim zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties leidend. Bij de Groene Pluim hebben zich inmiddels 480 bedrijven en organisaties aangesloten die gevestigd zijn in 29 gemeenten. De stichting gaat gestaag door met het motiveren van bedrijven en organisaties en werkt er aan dat deze zich aansluiten.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant