Afbeelding
woensdag 28 februari, 16:02

80 jaar bevrijding: “Het klaproosveld is het meest levendige monument in Brabant voor herdenking van de Tweede Wereldoorlog”

STEENBERGEN – In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Ook in de gemeente Steenbergen zal uitgebreid worden stilgestaan bij dit bijzondere moment. Tal van organisaties zijn al enige tijd bezig met het voorbereiden van allerlei activiteiten. Dinsdagavond presenteerden ze zichzelf tijdens een inspiratieavond op het gemeentehuis en dat werd een indrukwekkend voorproefje van het thema ‘Samen 80 jaar vrij’. Een greep uit het programma: een Liberation Tour waarbij allerlei historische militaire voertuigen door de straten zullen trekken, het klaproosveld zal in haar nieuwe vorm worden getoond en in juni zal in Dinteloord met een festival de bevrijding van het dorp worden gevierd met o.a. een fly-by van vliegtuigen, Re-enactment, muziek en een vrijheidsspel.

“We willen op een betekenisvolle manier herdenken, vieren, doorgeven en verbinden. Het is van groot belang dat we de geschiedenis levend houden en de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid nooit zullen vergeten. Er ligt dankzij alle vrijwilligers al een mooi programma, maar dan kan na vanavond wellicht nog worden uitgebreid”, sprak wethouder Maurice Remery een zaal vol belangstellenden toe.

“Nieuwe manieren vinden om de oorlog een gezicht te geven”

Volgens de gastspreker van de avond, journalist Willem-Jan Joachems, wordt de grootste uitdaging een nieuwe manier vinden om de oorlog een gezicht te geven. “Want er is nog maar een enkele veteraan over die de oorlog heeft meegemaakt. Die verhalen die ze ons hebben overgedragen gaan vervagen in de tijd. Een manier kan zijn om aan te haken bij de actualiteit die helaas twee jaar geleden is ingezet: de oorlog in Oekraïne en inmiddels ook in Israël. De gemeente Steenbergen heeft unieke plekken vlak om de hoek liggen. Het klaprozenveld op Welberg is het meest levendige monument in Brabant voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar keert dit krachtige symbool terug in al haar kleurenpracht. En in Dinteloord zijn ze druk bezig om de herdenking te organiseren van het zware bombardement dat nota bene door geallieerden is uitgevoerd. Ik hoop dat ze erin slagen die slachtoffers een gezicht geven.”

80 jaar vrijheid in Dinteloord groots aangepakt

Peter Kop van Stichting Studiegroep WOII Dinteloord zet zich daar samen met drie andere bestuursleden sinds 2018 voor in. “Het bombardement op Dinteloord door de geallieerden in november 1944 heeft voor veel dodelijke slachtoffers en gewonden gezorgd. Wij vinden dat daar meer aandacht voor moet komen en dat daarnaast de bevrijding gevierd moet worden. Op 9 juni pakken we grootscheeps uit dus dat is bijna een dagtaak om te organiseren. Gelukkig weet ik door mijn eigen verleden bij defensie welke wegen ik moet bewandelen en zal het een evenement worden met een regionale uitstraling.”

“Basisschoolleerlingen vragen om duurzame klaprozen te maken”

Het doel van de inspiratieavond was ook om de verschillende clubs met elkaar in contact te brengen zodat er kruisbestuiving kon plaatsvinden. Voor Ilja Bos en Moira Jalink-Nauta van Dorpsraad Welberg pakte dat positief uit. “Wij zochten nog naar plekken waar we onze klaproosschildjes kunnen gaan verkopen en we zijn welkom in Dinteloord. Hartstikke fijn, want het lint van klaprozen rollen we graag verder uit.” Het is de bedoeling dat de herinrichting van het klaprozenveld naast bevrijdingsmonument de Klok op tijd klaar is voor de herdenking in november. Hoewel het niet eenvoudig is vanwege de natte grond na alle neerslag, zou het volgens de planning van de gemeente eind oktober klaar moeten zijn. “Het wordt straks mogelijk om door het veld te lopen waarbij langs het pad informatiepanelen komen. Alles in een ingetogen sfeer. Omdat er in november geen klaprozen bloeien willen we in samenwerking met de scholen een duurzame variant van de klaproos gaan maken zodat we een alternatief in het veld hebben tijdens de herdenking”, aldus Femke Ammerdorffer, beleidsmedewerker kunst, cultuur en erfgoed.

Meer informatie over de activiteiten in het kader van 80 jaar bevrijding: 

www.gemeente-steenbergen.nl/samen80jaarvrij

www.bevrijdingbrabantsewal.nl

Door: Nicole van de Donk

De succesvolle Liberation Tour die tijdens 75 jaar bevrijding werd georganiseerd zal dit jaar op 26 oktober plaatsvinden.
Peter Kop van Stichting Studiegroep WOII Dinteloord was een van de aanwezigen op de inspiratieavond van de gemeente Steenbergen. “Ik ben al een jaar bezig met de voorbereidingen voor het bevrijdingsfeest in ons dorp op 9 juni.
Muzikanten van Volharding gaven in de raadzaal een voorproefje van het Vrijheidsconcert dat het Harmonieorkest op 5 mei 2025 zal geven. “Er zullen verhalen worden verteld die worden gecombineerd met muziek”, aldus Claudia de Groen namens de muziekvereniging.
De gemeente Steenbergen presenteerde naast het programma ook het logo voor 80 jaar bevrijding.

Uit de Steenbergse Courant