Afbeelding
foto Jan de Langen
dinsdag 13 februari, 12:08

Spel op de Mart staat bol van Mussenkoning

STRIENESTAD – Maandagmiddag staat in Strienestad altijd in het teken van het Spel op de Mart. Jong en oud genieten elk jaar weer van een fantastisch stukje theater voor het ‘Leutpaleis. Dit jaar stond het Spel bol van het naderende afscheid van Mussenkoning Martin de Broeder.

Vermaak voor jong en oud

Het Spel op de Mart is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar volksfeest. Elke carnavalsmaandagmiddag stroomt de Markt al vroeg in de middag vol. Niet alleen met Bietboerkes en Meerminnekes. Volwassenen verheugen zich minstens even veel op het uurtje vermaak door het gevolg. Er wordt in aanloop naar carnaval dan ook druk geoefend. Twee keer per week staat een repetitie gepland bij Myra Ceti, waar zowel de jeugd en als de volwassenen flink aan de bak moeten.

Krijgt de Mussenkoning een feest?

“Lang zal ik leven, lang zal ik leven!” komt de Mussenkoning zingend het toneel opgelopen. Want 11 jaar de Mus, dat moet gevierd worden. Tenminste, dat is wat de Mussenkoning verwacht. Hij heeft speciaal voor de gelegenheid een musje gevangen en in een kooitje meegebracht. Het hele gevolg, groot en klein, reageert wat stilletjes. “Ga jij maar even bitterballen halen” zegt prins Strienius VI. Het lijkt wel of de Mussenkoning wordt weggestuurd.

Een verrassingsfeest

“Zo, nu kunnen we de verrassing afmaken” zucht de Prins opgelucht. De Flodder is het lijstje kwijt, maar gelukkig heeft het Flodderke het goed bewaard. Er zijn slingers nodig, want de vlaggetjes wapperen zo leuk in de wind. “Wij kunnen ook iets laten wapperen!” lachen de narren. En ja hoor, een dikke wind klinkt op de Markt. “Zo leutig dit!” lacht een groepje ouderen langs de kant. “Elk jaar komt Bowke ermee terug.” De muziek is geregeld en ook de slingers en heel veel confetti. Laat het feest maar beginnen!

O jee, geen taart!

Maar wat is een feest nou zonder taart? Daar zitte ze mooi mee gebakke. “Wij bakken wel een taart” bieden de narren spontaan aan. “Wij zijn niet voor niks de grootste koekebakkers van Strienestad.” Daar hebben Jan Oorlog en de Deftige Flodder weinig vertrouwen in. Maar prins Strienius beslist. De narren bakken de taart. “Laat ze maar eens een poepie ruiken” Als dat maar goed gaat.

Tovergist

Het kookboek ligt al klaar en Nar Bowke en het Narreke gaan enthousiast aan de slag. “We nemen van elke bladzijde het lekkerste ingrediënt” beslist Nar Bowke. “Want dan moet het wel een lekkere taart worden.” Drie eieren, oeps, er valt één ei kapot. Dan maar twee, ook goed. Veel boter en heel veel suiker. In de koelkast ligt nog een stuk pizza, óók lekker, dat gaat er ook bij. De narren bakken er niks van. Appel en rozijnen vinden ze niet lekker, slagroom wél. Dan gaat het gist erbij en loopt het helemaal uit de hand.

Dan groeit hij tot boven de huizen

Want wat heeft Nar Bowke bedacht? “We maken tovergist Narreke. Daardoor groeit de Mussenkoning tot boven de huizen en de toppen van de bomen. Is dat geen mooi cadeau?” Bij de gist gaat een scheutje cola, en ja hoor, cola is lekker, de hele fles gaat in de kom. Er hoort ook knettersnoep in. Dat willen de narren even proeven. De gezichten die ze daarbij trekken en alle geluiden die over de Markt klinken zijn hilarisch. De narren maken iedereen aan het lachen.

De Mus is teleurgesteld

Als het beslag klaar is komt de Mussenkoning terug met de bitterballen. 3000 stuks, om straks te trakteren. Als hij hoort dat de narren een taart aan het bakken zijn, voor de prins nog wel, raakt hij een beetje teleurgesteld. “Waarom krijgt de prins nou een taart?” pruilt de Mussenkoning. “Ik bak altijd de taart, en vandaag slaan ze mij over.” “Het beslag is klaar, maar misschien wil jij de taart bakken?” biedt nar Bowke aan. Dat wil de Mussenkoning wel.

Even proeven

Maar daarmee is zijn teleurstelling niet verdwenen. Hij proeft een beetje van het beslag en o, wat smaakt dat vies! Het musje in de kooi krijgt ook een beetje en ondertussen blijft de Mussenkoning maar mopperen. “Ik ben al elf jaar de beste schutter en de Prins die pas drie dagen de sleutel heeft krijgt een taart” Intussen heeft hij de hele beslagkom leeggegeten en ja, daar krijg je buikpijn van. Zo erg dat de Mussenkoning besluit eventjes te gaan liggen.

De Mussenkoning blijft groeien

Als het hele gevolg terug is wordt alles klaargezet voor het verrassingsfeest van de Mussenkoning. Maar waar is die taart? “Ik ruik helemaal niks en er zit ook geen beslag in de kom” moppert Jan Oorlog. “Wie eet nou het beslag op?” Op dat moment komt de Mussenkoning het toneel op, met een enorm opgezwollen buik. “Dat is wel duidelijk toch?” meent de Deftige Flodder.

Die buik moet eraf

Dan blijkt dat de Mussenkoning helemaal niet jaloers had hoeven de zijn. De taart was voor hem bedoeld, maar dat maakt de buikpijn niet minder. Die buik moet eraf! Op een crosstrainer werkt niet. De buik van de Mus blijft groeien! Dan vertellen de narren wat ze van plan waren. Jan Oorlog gaat samen met Jantje Oorlog op onderzoek uit. Ze vinden het receptenboek, zonder de pagina van het tovergist.

Straks ontploft de Mussenkoning

Iedereen wordt stevig door Jan Oorlog ondervraagd en dan komt de aap uit de mouw. De narren zitten erachter. Prins Strienius krijgt het recept en de Mussenkoning heeft een nóg dikkere buik gekregen. “Het gevolg van tovergist kan zijn een opgeblazen buik, opstijgen en in het ergste geval uit elkaar klappen!” gilt prins Strienius vol afschuw! Er staat gelukkig ook een oplossing onder.

Een dikke vette

Een dikke vette…. De rest valt niet te lezen. Een dikke vette bitterbal? Nee, natuurlijk niet! Een dikke vette party?” oppert het prinsje. Of een dikke vette polonaise, niets helpt. De Mussenkoning moet even gaan liggen. Als nar Bowke hem gaat halen blijkt het tovergist gewerkt te hebben. Het hoofd van de Mussenkoning komt ver boven het Leutpaleis uit! Maar wat nu? Straks klapt de Mus uit elkaar!

Trek eens aan mijn vinger

‘Ik weet niet hoor” bedenkt nar Bowke zich. “Maar als ik een opgeblazen gevoel heb zeg ik altijd trek eens aan mijn vinger.” Zou het zo simpel zijn? Nar Bowke trekt aan de vinger van de Mussenkoning. Een dikke vette scheet klinkt op de Markt en de Mussenkoning krimpt! Vrolijk verschijnt de Mussenkoning op het toneel. Er zijn bitterballen voor iedereen en ‘Lang zal hij leven’ wordt uit volle borst meegezongen. Het is tijd voor een feestje!

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant