Afbeelding
maandag 12 februari, 12:21

Ouwe tijde herleven tijdens derde Leutroute in Strienestad

door Ad van Sittert  

STRIENESTAD - Afgelopen  Karnavalszondag hebben zo’n dikke honderd liefhebbers (111 + 4) meegelopen met de derde Leutroute van de Stadsherauten van de Heemkundekring. Aansluitend aan de Karnavalsmis in de Gummaruskerk werd gestart met het leggen van een ‘bodempje’ met een bakje koffie en wat broodjes. Daarna gingen de deelnemers onder leiding van de oud Jannen Oorlog Jack de Kock en André Smulders met muziek op pad door de straten van Strienestad. Tijdelijk stadsgids Ad Vermeulen voorzag dit alles van het nodige commentaar en toelichting.

In de vroegere Apollobar in het Kleine Kerkstraatje vertelde Peter van de Zande het verhaal van zijn vader over het ontstaan van de Strienestadse Karnaval en de Snep vulde dat aan met een prachtig lied. Toen trok de stoet naar het mooi opgeknapte park waar Rob Methorst de groep onthaalde op een sentimenteel liedje over ‘dat je niet van hier komt en hier niet bent geboren, maar je hier toch geweldig thuisvoelt.’ Menigeen moest toch even een traantje wegpinken.

Als verrassing herleefden oude tijden door de aanwezigheid van de voormalig dweilband T’Orkest. In de jaren tachtig organiseerde deze band het Koffiekesert in de kiosk in het park. De gemotoriseerde bakfiets kon natuurlijk niet ontbreken. T’Orkest noemde zichzelf ooit de langste dweilband van Strienestad: “als de eerste muzikant bij D’n Overkant binnenstapte stond de laatste nog bij de Bloemkool”. Dit verhaal werd aangevuld met een prachtig liedje door een viertal “oud-pakkendragers” en natuurlijk ontbrak onze nieuwe Prins Strienius VI en zijn gevolg niet.
Op de terugweg naar de stad was het nog even aanwaaien bij De Keuning, waar de Estrella’s zorgen voor een geweldige medley en er werd afgesloten bij de Dansschool Brouwersgast tegenover de voormalige kleuterschool.
Al met al een mooie zondagmiddag met een vleugje nostalgie en een heleboel gezelligheid. Zeker voor herhaling vatbaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant