Afbeelding
zondag 11 februari, 15:30

Initiatiefnemer windpark Rubeerdijk wil deze maand rond de tafel met omwonenden

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen heeft zich onlangs duidelijk uitgesproken tegen het plan om windmolens te plaatsen in de Auvergnepolder, maar intussen gaat initiatiefnemer Pure Energie verder met het polsen van meningen van omwonenden. Volgens het plan zouden er maximaal vijf hoge windmolens op het grondgebied van Bergen op Zoom, tegen de grens van Steenbergen, moeten komen. “Wij vinden de locatie kansrijk genoeg om het proces voort te zetten en tot een omgevingsraad te komen. Op die manier kunnen voor- en tegenstanders van de plannen in een vroeg stadium meepraten. Dat kunnen ook inwoners uit de gemeente Steenbergen zijn”, zegt omgevingsmanager Truus Harkes van Pure Energie. 

Wethouder Maurice Remery liet een maand geleden weten het “ongepast” te vinden als de gemeente Bergen op Zoom ruimte zou bieden aan een nieuw grootschalig windpark in een gebied dat niet is vastgelegd in de Regionale Energie Strategie (RES) West-Brabant. Maar volgens de omgevingsmanager is dat zoekgebied op meerdere manieren te interpreteren. “Het is een ruime cirkel waarin een initiatief voor windenergie kan plaatsvinden. Volgens ons is deze locatie aan de Rubeerdijk niet uitgesloten en om die reden de moeite waard om nader te onderzoeken. De locatie is best ver weg van woningen. In de RES staat ook vastgelegd hoeveel duurzame energie elke gemeente moet opwekken en met dit plan zou Bergen op Zoom aan haar opgave voldoen.”

Oproep om aan te melden voor omgevingsraad

Pure Energie kiest ervoor om in een vroeg stadium al in gesprek te gaan met de omgeving, ook al is op dit moment nog onduidelijk of het windpark Rubeerdijk er zal komen. “De omgevingsraad bestaat uit mensen die in de polder leven, wonen of werken. Er heeft zich inmiddels een handjevol mensen aangemeld, maar we nodigen graag meer mensen uit. Eind februari willen we de eerste bijeenkomst voor deze groep gaan organiseren. Ondertussen voeren de gemeentes Steenbergen, Bergen op Zoom en Tholen gesprekken op bestuurlijk niveau”, aldus Harkes namens Pure Energie.
[ door Nicole van de Donk ]

Uit de Steenbergse Courant