Afbeelding
vrijdag 8 december 2023, 14:26

Megamolens mogen er komen in Dinteloord

DINTELOORD – Na jaren van discussie, bezwaren en procedures lijkt nu echt het eindpunt bereikt in de strijd tegen de komst van hogere windmolens in de Karolinapolder bij Dinteloord. Het laatste bezwaar dat door Stichting Sirene was ingediend heeft geen verschil kunnen maken. Ontwikkelaar RWE mag dus de vier bestaande windmolens vervangen door hogere exemplaren met een tiphoogte tot 230 meter. Dat is ongeveer drie keer zo hoog als de turbines die er nu staan. Het schrikbeeld van Leefbaarheid Dinteloord is daarmee werkelijkheid geworden. Ook het gemeentebestuur reageert teleurgesteld. “We betreuren de uitspraak en voelen mee met de inwoners.”, zegt wethouder Maurice Remery. 

De uitspraak die de Raad van State afgelopen week heeft gedaan is juridisch complex en voor een buitenstaander lastig te begrijpen. Simpel gezegd komt het erop neer dat de meeste bezwaren die zijn ingediend door de verschillende partijen wel gegrond zijn verklaard, maar dat de beslissing om RWE de benodigde vergunningen te verstrekken, in stand blijft. Die bezwaren hadden o.a. te maken met de gevolgen voor een aantal vogelsoorten in het naastgelegen Natura 2000-gebied Krammer-Volkerak. Het heeft geen verschil kunnen maken en de eindconclusie is dat er groen licht is gegeven om de grotere turbines te bouwen.

 “Klacht bij Europese Unie zal weinig meer uitmaken”

“Ik heb zelf ook een half uur gedaan om de uitspraak goed tot me door te laten dringen. Het heeft ermee te maken dat het Krammer-Volkerak niet de juiste juridische natuurbescherming heeft gekregen. Wij gaan nog een klacht indienen bij de Europese Unie, maar tegen de tijd dat daar op gereageerd wordt, zullen die windmolens er al staan. Dinteloord heeft echt pech. We zijn als organisatie niet tegen windenergie, maar het proces is hier niet goed verlopen”, zegt Henk Baptist, voorzitter van Sirene en als natuurbelangenbehartiger betrokken bij vele windparken. 

 Dorpsraad: “Zorgen dat geldpotje naar Dinteloord gaat”

De strijd tegen de megamolens in de Karolinapolder heeft zich jaren voortgesleept en zorgde ook binnen de Steenbergse politiek voor onrust en verdeeldheid. “Het is een politieke beslissing geweest maar het is raar gelopen. Uiteindelijk nam de Provincie de regie over en dit is nu de realiteit waar we het mee moeten doen. Blijven jammeren heeft dan geen zin vind ik. Waar wij als Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland nu voor gaan strijden is dat het geldpotje voor de omgeving ook daadwerkelijk ten goede komt aan Dinteloord, en niet op de grote hoop belandt”, zegt voorzitter Hakim Tampoebolon. 

 Leefbaarheid Dinteloord: “Uitspraak valt niet uit te leggen aan de inwoners”

Leon Aanraad, voorzitter van Leefbaarheid Dinteloord, de andere belangenbehartiger in het dorp, reageert emotioneler op het nieuws. “Ik ben eigenlijk boos om twee redenen. Ten eerste de uitspraak op zich, want hoe valt het uit te leggen dat je in het gelijk wordt gesteld, maar dat de windmolens er toch mogen komen? En ten tweede omdat je je moet afvragen waar burgerparticipatie toe leidt. De gemeente heeft er de mond vol van, maar al dat praten en meedenken heeft ons niks gebracht. We krijgen uiteindelijk precies wat we niet willen hebben.”

 Wethouder: “Provincie is nu aan zet”

Het college heeft de gemeenteraad van de uitspraak van de Raad van State op de hoogte gebracht. Volgens wethouder Remery ligt de bal nu bij de Provincie. “We hebben als gemeente tijdens dit proces allerlei acties ondernomen om dit tegen te houden, maar volgens onze advocaat kunnen wij hier nu niets meer aan veranderen. Het is teleurstellend voor alle partijen, behalve voor RWE die mag gaan bouwen.”

 Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant