Afbeelding
vrijdag 8 december 2023, 10:00

Burgemeesterscolumn: Hier heb ik mijn hart verloren!

In deze burgemeesterscolumn krijgt de lezer telkens een voorproefje op de nieuwe uitzending en het thema dat wordt besproken in de podcast “We hebben hier goud in handen!” met als gastheer burgemeester Ruud van den Belt.

Zes authentieke, levendige kernen, boordevol activiteiten. Betrokken inwoners en een vrijwilligerslegioen om u tegen te zeggen. De strategische ligging in het hart van de zuidwestelijke Delta. Het rijke vestingverleden. En: Innovatieve bedrijven die vanuit onze agrarische wortels de wereld plantaardig helpen maken. 

De gemeente Steenbergen heeft het allemaal in huis. Met een glansrijke toekomst in het vizier, gaat burgemeester Ruud van den Belt het gesprek aan met inwoners, ondernemers en andere gasten. Hoe kunnen we samen alle kansen die hier liggen verzilveren? U hoort het in de podcast: “We hebben hier goud in handen!”

Wat u net heeft gelezen, is het intro van de podcast die vandaag officieel van start gaat. In de eerste aflevering blik ik eerst even terug op de afgelopen ­­acht jaar dat ik inmiddels uw burgemeester mag zijn.

Dat doe ik samen met mijn vrouw Angela en met Dasja Abresch, misschien wel de grootste “Steenbergen fan” van ons allemaal.  

Er is in die tijd veel gebeurd. Ik hoef u vast niet te herinneren aan de coronacrisis, die mij vaak in een spagaat bracht tussen het burgervaderschap en mijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid van onze inwoners. Met alle emoties van dien, ook in ons persoonlijke leven. Het einde van de maakbare wereld, die we (dachten) naar onze hand te kunnen zetten. 

Groot was het contrast met het daaropvolgende, vreugdevolle jubileumjaar van onze gemeente, met die aaneenschakeling van hoogtepunten. Eén groot feest van en voor iedereen, in alle kernen!  

Wat corona en de viering van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente echter met elkaar gemeen hadden, was de cruciale betekenis voor de verbinding en de saamhorigheid in onze gemeenschap. Het goud dat we hier in handen hebben schitterde in beide periodes misschien wel als nooit tevoren. 

Die kracht én het geloof in eigen kunnen moeten we koesteren. Nóg beter benutten en uitdragen. Want als we dat zelf niet doen, wie dan wel? Zeker nu we toch weer in een tijd leven dat het niet alles goud is wat er blinkt, moeten we er juist samen alles aan doen om onze toekomst de glans te geven die we allemaal verdienen. 

In die rotsvaste overtuiging ben ik nu bezig aan mijn tweede ambtstermijn en ga ik in de podcast het gesprek aan met inspirerende gasten, die ons goud (h)erkennen en ons kunnen helpen om hiervan de vruchten te plukken. 

Hier heb ik mijn hart verloren.
U toch ook?

Veel luisterplezier!

Uw burgemeester,

Ruud van den Belt

Luister de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SLOS, of via de links op de social media en website van de gemeente Steenbergen: https://www.gemeente-steenbergen.nl/actueel/podcast/

Uit de Steenbergse Courant