Jelke Jan Loos (l) en Ricardo Buuron openen vanaf 16 december de deuren van hun pop-up oliebollenverkoop ‘De Oliebollenfabriek’. “Maar er is niks fabrieksachtig aan de smaak, want we maken ons beslag volgens eigen recept.”
Jelke Jan Loos (l) en Ricardo Buuron openen vanaf 16 december de deuren van hun pop-up oliebollenverkoop ‘De Oliebollenfabriek’. “Maar er is niks fabrieksachtig aan de smaak, want we maken ons beslag volgens eigen recept.”
woensdag 6 december 2023, 09:00

De Oliebollenfabriek wil gaan scoren met de beste oliebollen en appelbeignets

STEENBERGEN – De laatste pepernoten en banketstaven zijn gisteren opgegeten, dus het is de hoogste tijd voor de meest favoriete snack aan het einde van het jaar: de oliebol. In het pand naast Villa Moors, op de hoek van de Westdam en Lindenburghlaan, heeft de familie Buuron grootse plannen met de gefrituurde oudejaarslekkernij. Vanaf volgend weekend draait de verkoop daar op volle toeren om de inwoners van Steenbergen en omstreken te voorzien van oliebollen. “Als extra specialiteit verkopen wij appelbeignets volgens authentiek recept van voormalig bakker Ad Smaal, en die zijn met niets te vergelijken”, vertelt Jelke Jan Loos, een van de initiatiefnemers.

Jelke Jan is dit avontuur aangegaan samen met zijn ooms Jack en Leo Buuron en neef Ricardo. Met z’n vieren vormen zij de harde kern van de Oliebollenfabriek die niet alleen de meeste oliebollen wil gaan verkopen, maar ook de beste. “Wij maken het beslag zelf en willen het perfect van smaak krijgen. We hebben de afgelopen tijd zo’n 1500 oliebollen proefgebakken en uitgedeeld aan o.a. de bewoners van het Hof van Nassau. De reacties waren zeer positief, we hebben slechts een kleine verandering aangebracht. De krentenbol hebben we iets zoeter gemaakt. We hebben overal geflyerd in de stad en er zijn al mensen die nieuwsgierig hun hoofd om de hoek komen steken.”

Het zit in de familie

Zelf heeft hij zo’n acht jaar ervaring opgedaan bij een andere oliebollenbakker, maar hij is niet de enige in de groep die ‘iets’ met oliebollen heeft. “Al jaren bak ik rond Oud en Nieuw honderden oliebollen voor al onze vrienden en kennissen. Gewoon in twee frituurpannen thuis. Dus dat is wel een hobby te noemen ja”, aldus Jack Buuron. Maar de connecties reiken nog verder. Ad Smaal, een voormalig Steenbergs bakker, is de schoonvader van Leo Buuron. “Hij deelt zijn unieke recept voor appelbeignets met spijs speciaal voor de Oliebollenfabriek. Hij is inmiddels 82 jaar, maar komt waarschijnlijk wel een kijkje nemen”, vertelt Ricardo Buuron. 

“Goed voor Steenbergen”

De meeste mannen van de Oliebollenfabriek doen het allemaal naast hun eigen baan en nemen er eind december voor vrij. Momenteel wordt er in de vrije uurtjes hard gewerkt om alles af te krijgen. “We hebben geïnvesteerd in een zogenaamde schietmachine waarmee we zo’n 1250 oliebollen per uur kunnen bakken. We hebben hier pallets vol staan met bloem, olie en poedersuiker en we gaan de zaak nog inrichten met statafels en kerstbomen. Buiten rollen we de rode loper uit en laten we vuurhaarden branden voor de gezelligheid.” Als trotse Steenbergenaren willen ze hiermee ook een visitekaartje afgeven. “Het is een stukje service en dienstverlening. Je hoeft niet meer naar Bergen op Zoom en in Steenbergen hebben we geen echte concurrentie”, zegt Jack Buuron met een kwinkslag. “We hebben een vergunning voor deze pop-up verkoop, maar misschien gaan we het wel vaker doen. Eerst hier maar eens een succes van maken.” De Oliebollenfabriek op de hoek Westdam en Lindenburghlaan is geopend van 16 t/m 31 december. 

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant