Archieffoto: In de raadzaal wordt van alles besloten wat de inwoners aangaat. Maar steeds vaker vraagt de gemeente aan inwoners wat hun mening is over bijvoorbeeld een herinrichting van een straat. Deze manier van werken staat in het nieuwe participatiebeleid dat deze maand wordt vastgesteld.
Archieffoto: In de raadzaal wordt van alles besloten wat de inwoners aangaat. Maar steeds vaker vraagt de gemeente aan inwoners wat hun mening is over bijvoorbeeld een herinrichting van een straat. Deze manier van werken staat in het nieuwe participatiebeleid dat deze maand wordt vastgesteld.
zaterdag 2 december 2023, 12:00

Participeren kun je leren

STEENBERGEN – De oneliners vlogen door de raadzaal tijdens het debat over het nieuwe participatiebeleid, een van de stokpaardjes van het gemeentebestuur. “Liever te veel participatie dan te weinig”, “Een slecht geïnformeerde inwoner is een boze inwoner”, “Inwoners worden wel gehoord, maar er wordt niet geluisterd”, of “Participatie is een gevoel!”. Het onderwerp blijkt zich overduidelijk te lenen voor kreten die prima zouden passen in een marketingcursus. Hoewel de raadsleden vonden dat het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn om de mening van inwoners te peilen, bleek wel iedereen het belang van dit beleidsstuk in te zien.

“Ik ben het er hartgrondig mee eens dat het betrekken van inwoners bij ontwikkelingen in hun leefomgeving automatisch zou moeten gaan, maar het blijkt toch echt nodig te zijn om daar een beleid voor te maken. Alle welwillende mensen bij de gemeente en wij hier allemaal in de zaal hebben er onvoldoende voor kunnen zorgen dat inwoners zich gehoord voelen”, sprak wethouder Nadir Baali, die in de afgelopen twee jaar veel tijd en energie in het onderwerp heeft gestoken. Dat heeft volgens hem als gevolg gehad dat het bewustzijn binnen de organisatie is gegroeid, en in de toekomst zou (bijna) niemand in de gemeente Steenbergen meer kunnen zeggen dat er niet naar hem/haar is geluisterd. “Ook als de uitkomst is dat het niet kan zoals iemand het wil, is het zinvol uit te leggen waarom.”


D66: “Snapchat voor jongeren inzetten”

Volgens D66 is het hoog tijd om stappen te zetten op dit gebied. “Het lijkt erop dat de kennis en kunde die we kunnen gebruiken gewoon op de straat ligt te verstoffen. Terwijl inwoners soms betere ideeën hebben dan wij. Graag zouden wij zien dat er creatief wordt nagedacht over hoe de jongere doelgroep bereikt kan worden. Misschien wel via Snapchat? De oudere inwoners hebben namelijk over het algemeen wel tijd en interesse om naar een inloopvond te gaan, maar dat geldt niet voor jongeren”, zei Tim Huisman.  
Gewoon Lokaal! hoopt dat er ook lering is getrokken uit projecten uit het verleden waar het mis is gegaan. Volgens de wethouder is dat zeker gedaan. “Bij missers was het meestal het probleem dat er geen heldere kaders lagen. Met dit nieuwe beleid wel.”


Stem0167: “Liever een referendum”

De Volkspartij en Stem0167 gingen nog een stapje verder. Beide partijen vinden dat inwoners meer invloed moeten krijgen bij ontwikkelingen in hun omgeving. “Hoe veelbelovend dit allemaal ook klinkt, het blijft het een overheidsstuk. Wij vinden dat bij sommige onderwerpen het oordeel direct bij onze inwoners hoort te liggen, liefst via een referendum”, aldus Toon van der Wegen (Stem0167). Danker Kouwen van de Volkspartij vulde aan: “Zeker bij een onderwerp als een mogelijk azc. Participatie is niet iets dat moet, maar wat je zelf moet willen. Daar zouden alle ambtenaren een tegeltje van moeten krijgen.”
Volgens wethouder Baali is dat geborgd. “Op het moment dat er arbeidsmigranten of asielzoekers gehuisvest moeten worden, dan is het verplicht daar participatie met de inwoners over te laten plaatsvinden. Dat is bij arbeidsmigranten al gebeurd en als het bij asielzoekers relevant is, zal het daar ook bij gebeuren.”

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant