Archieffoto: Niemand zit te wachten op situaties zoals deze waarbij straten blank komen te staan, maar ze komen steeds vaker voor. Volgens de gemeente Steenbergen kan water bij hevige regenval maar deels worden opgevangen in de openbare ruimte en zullen inwoners zelf ook maatregelen moeten nemen bij hun huis.
Archieffoto: Niemand zit te wachten op situaties zoals deze waarbij straten blank komen te staan, maar ze komen steeds vaker voor. Volgens de gemeente Steenbergen kan water bij hevige regenval maar deels worden opgevangen in de openbare ruimte en zullen inwoners zelf ook maatregelen moeten nemen bij hun huis.
maandag 4 december 2023, 12:00

Gemeente: “Bewoners nieuwbouw moeten straks zelf voor hemelwaterberging zorgen”

STEENBERGEN – Volgens de gemeente Steenbergen is het onontkoombaar dat inwoners zelf meer stappen gaan zetten om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Het college is nu met een voorstel gekomen waarin staat dat bij nieuwbouwhuizen en herinrichting standaard een waterberging moet worden gemaakt om het aantal m2 bebouwing te compenseren. Dit geldt niet voor bestaande huizen. Het doel is om hemelwater zo snel mogelijk weer de bodem in te laten trekken om wateroverlast te voorkomen of om het water te hergebruiken. De gemeenteraad begrijpt de noodzaak, maar ziet veel bezwaren in de gepresenteerde verordening. “Huizen worden op deze manier duizenden euro’s duurder. Je kan die verantwoordelijkheid niet bij particulieren neerleggen”, zo vinden sommige partijen. 

Het hemelwaterbergingsgebied omvat de hele gemeente Steenbergen, maar er zijn twee aandachtsgebieden waar de wateroverlast bij hevige regenval het ergste is: Steenbergen-Zuid en Nieuw-Vossemeer. Daar moet nog meer waterberging worden aangelegd om natte voeten te voorkomen. Stel dat je als bewoner in Zuid een nieuw huis bouwt met een oppervlakte van 124 m2, dan zou je zelf bijna 7,5 kuub water moeten bergen op je eigen perceel, zo legt de gemeente uit. 


Volkspartij en D66: “Kijk naar andere, betere oplossingen”

Vooral de Volkspartij en D66 vinden dit een onhaalbaar plan. “Dan heb je behoorlijk wat ruimte nodig die de meeste mensen niet zullen hebben. Plus dat een nieuwbouwwoning dan stukken duurder gaat worden. Waarom niet kijken waar je in de gemeente grote klappers kan maken? Op de Welberg is in de nieuwe wijk gekozen voor een natuurlijke opvang in de vorm van een wadi en een sloot. En bij de parkeerplaatsen zijn er waterdoorlatende tegels gelegd. Doe dat dan op meer plaatsen”, zei Gidion Tunders (D66).  

Ook Ed Hobo (Volkspartij) hield een vurig pleidooi voor natuurlijke oplossingen om het hemelwater af te voeren. “Dat is ook nog eens beter voor de flora en fauna dan zo’n afgesloten tank. We zijn het eens dat er iets moet gebeuren, maar het is suggestief en sturend om alleen met deze oplossing te komen.”


“Maatregelen zijn noodzakelijk vanwege toenemende overlast”

Maar Gewoon Lokaal! en Progressief Samen zagen minder beren op de weg. Volgens Joop Stoeldraijer (PS) zullen alle inwoners aan de slag moeten. “Het tegelwippen is een begin maar kan nog beter. Maar misschien moet de gemeente het op zich nemen om die zogenaamde infiltratiekoffers aan te leggen. Of als inwoners wel een investering doen, ze korting geven op de rioolheffing.”  
Volgens wethouder Maurice Remery is het noodzakelijk om de balans te gaan vinden om aan de ene kant het water af te voeren bij hevige buien, maar ook om het vast te houden vanwege toenemende periodes van droogte. “Deze verordening is een onderdeel van nog meer maatregelen die we moeten nemen om overlast tegen te gaan. Maar alles gaat in redelijkheid. Als het niet kan bij een huis, dan niet.”
De gemeenteraad zal op een later moment een definitief besluit moeten nemen over deze Afval- en Hemelwaterverordening.

Uit de Steenbergse Courant