Foto: De zes gasten bij Witte Da?
Foto: De zes gasten bij Witte Da? Foto: Jan van de Velde
zondag 3 december 2023, 12:00

Verhalenmiddag Witte Da? is gevarieerd, onderhoudend én grappig

STEENBERGEN - Witte Da? wordt zo langzamerhand, twee keer per jaar, een vast gegeven in de cultuuragenda van Steenbergen. Op zondagmiddag 26 november waren een kleine zeventig mensen getuige van de vijfde editie. Bezoekers luisterden ademloos naar de soms serieuze, vaak onderhoudende verhalen van - of interviews met - de gasten. Schrijver/dichter Frank Vester uit Dinteloord zorgde met zijn gedichten, over onder meer Bertje Broekhoest, voor de nodige schaterlachen.

Het concept is simpel. De presentatoren en samenstellers Claudia de Groen en Willem Jongeneelen stellen een zo gemêleerd mogelijk verhalenpalet samen. Zo praatte Jacqueline Gillesse over haar 40-jarige carrière bij het amateurtoneel, kreeg Jordy van Treijen de handen op elkaar voor zijn uitputtingslagen als lange-afstand-sporter voor het goede doel, het Ronald McDonald Huis, waar zijn neefje Mex regelmatig noodgedwongen moest verblijven. Hij reed op zijn fiets al twee keer 500 km binnen 24 uur. Gerard Baaten las met zijn warme voorleesstem voor uit het prachtige werk van AM De Jong over Het Waterhoefke. Hij nam hiervoor de tijd en werd daar uiteraard door de vertellers die na hem kwamen met een kwinkslag op gewezen.


TV-producer

Claudia de Groen voelde de naar Brussel uitgeweken Anneke Jongeneelen aan de tand. Zij groeide op in Steenbergen, had als 15-jarig meisje al een radioprogramma bij de SLOS, maar werkt nu als tv-producer bij een Vlaams productiehuis. De VRT zendt momenteel de reeks reisprogramma’s uit, genaamd Mijn Eerste Reis, die het team van Anneke maakte met bekende Vlamingen. 


Muziek en zang

Haar vader, mede-initiatiefnemer Willem Jongeneelen, las een column voor over Paul McCartney, afkomstig uit de komende editie van het magazine Soundz, en interviewde de jonge blues- en countryzangeres Nienke Dingemans uit Ossendrecht. Zij sloot zingend de geslaagde vijfde editie af met een paar oude, maar ook een splinternieuw liedje: Ain’t No Hollywood Girl.., titelsong van haar volgend jaar te verschijnen album. 


Financiële ondersteuning noodzakelijk

Of er een vervolg komt op Witte Da? is afhankelijk van financiële steun. De Groen vertelde dat dit de laatste editie was die mede mogelijk gemaakt werd door het Meeussen Fonds. Het is nog onbekend of die ondersteuning wordt voortgezet. Ook andere financiers zijn volgens De Groen uiteraard van harte welkom. Mailadres: witteda@hotmail.com

Foto: Frank Vester zorgde voor de nodige schaterlachen.
Foto: Jacqueline Gillese vertelt over haar toneelcarrière.
Foto: Gerard Baaten las voor uit werk van A.M. de Jong
Foto: TV producer Anneke Jongeneelen wordt geïnterviewd door Claudia de Groen.
Foto: Zangeres Nienke Dingemans praat met Willem Jongenelen over haar carrière.
Foto: Jordy van Treijen over de actie voor Mex
Nieke Dingemans zingt 'Ain't No Hollywood Girl', de titelsong van haar nieuwe album.

Uit de Steenbergse Courant