Afbeelding
maandag 2 oktober 2023, 12:00

Bietentocht eindigt dit jaar weer in Steenbergen

STEENBERGEN – Op zondag 15 oktober gaat de jaarlijkse bietentocht van start. Daarin zeilen 25 traditionele schepen over de Oosterschelde en het Volkerak. Elke dag wordt een andere haven aangedaan, donderdagmiddag 19 oktober is Steenbergen de eindplaats. De bietentocht start op zondag 15 oktober in Colijnsplaat.

Na een zeilroute op het Volkerak op donderdagochtend 19 oktober voert de tocht richting De Heen. Hier wordt net als andere jaren met paarden gejaagd langs de Steenbergse Vliet. Uiteindelijk bereiken de schepen hun einddoel: de haven van Steenbergen waar bieten worden gelost voor de suikerfabriek van Cosun Beet Company.


Symbolisch

De Bietentocht, die sinds 1999 in oktober gevaren wordt, houdt de bietencampagne met de zeilende beurtscheepvaart levend. De oude zeilschepen laden een symbolische hoeveelheid bieten en varen langs havens in Zeeland en Brabant. Zij doen alles, net als vroeger, zoveel mogelijk op zeil, met de hand bomend en jagend door paarden.

De schippers kunnen tijdens de bietentocht punten verdienen: door snel te zeilen, door alles op de hand te doen, met traditionele kleding, laden en lossen van suikerbieten en met creativiteit rond een thema. Het snelste schip krijgt een tinnen bord, het schip met de meeste punten verdient de Bietenbel.

Uit de Steenbergse Courant