Kat Perry werd onlangs getroffen door een lelievergiftiging omdat hij stuifmeel van de bloem binnenkreeg. Dierenarts Marnix Snijder wil dat breder bekend wordt hoe gevaarlijk dit voor huisdieren is.
Kat Perry werd onlangs getroffen door een lelievergiftiging omdat hij stuifmeel van de bloem binnenkreeg. Dierenarts Marnix Snijder wil dat breder bekend wordt hoe gevaarlijk dit voor huisdieren is. Foto: Dierenkliniek Steenbergen
donderdag 28 september, 15:00

Dierenarts waarschuwt voor lelievergiftiging bij huisdieren

STEENBERGEN – Marnix Snijder, dierenarts bij Dierenkliniek Steenbergen, waarschuwt alle huisdiereigenaren en bloemisten voor het gevaar van lelies. In zijn praktijk kreeg hij onlangs een kat binnen die ernstig ziek was omdat hij het stuifmeel van lelies binnen had gekregen.

“Lelies zijn prachtige bloemen en worden tegenwoordig veel in boeketten gebruikt. Alle delen van de bloem, inclusief het stuifmeel, zijn giftig. Maar ook het drinken van het water uit de vaas kan al tot vergiftiging leiden. In de praktijk zien wij vaak dat een kat kopjes geeft tegen de bloemen. Het stuifmeel komt in de vacht en bij het wassen likt de kat het stuifmeel op”, legt Snijder uit.

Waarschuwingskaartje aan boeket

De desbetreffende kat heeft het gelukkig overleefd, maar moest wel vijf dagen intensief behandeld worden in de kliniek. De dierenarts wil dat meer mensen op de hoogte zijn van het gevaar van lelies voor huisdieren. “Mijn advies is sowieso geen lelies in huis te halen als er een kat aanwezig is. Maar ik zou ook een oproep willen doen aan bloemisten om op dit gevaar te wijzen door bijvoorbeeld een kaartje aan een boeket met lelies te doen waar dit op vermeld staat.”

Uit de Steenbergse Courant