De foto van haar lievelingsplek (en van hond Mila) op de Welberg die Moira Jalink Nauta heeft ingestuurd naar de wedstrijd van Waterpoort.
De foto van haar lievelingsplek (en van hond Mila) op de Welberg die Moira Jalink Nauta heeft ingestuurd naar de wedstrijd van Waterpoort. Foto: Moira Jalink Nauta
woensdag 27 september 2023, 16:17

Welberg in beeld bij Waterpoort voor nieuw ommetje dankzij twee inwoners

WELBERG – Als je het hebt over “een rondje Klok doen”, weten liefhebbers van het gebied rond de Welberg het automatisch waar je het over hebt. Het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg met het klaprozenveld ervoor is behalve een historische locatie ook vooral een plek waar mensen genieten van de schoonheid van de natuur. Dat hoef je Sandra Houtepen en Moira Jalink Nauta niet uit te leggen. Het is hun lievelingsplek en daarom hebben ze het ingestuurd naar de wedstrijd die Waterpoort heeft uitgeschreven om nieuwe ommetjes te maken. Met hun persoonlijke verhaal hebben ze de eerste ronde samen gewonnen.

“Dé herdenkingsplek voor de gevallen burgers en onze Canadese bevrijders. Nu een prachtige serene plaats midden in het groen. Waar de populieren altijd ruisen en in het seizoen de klaprozen bloeien. Een plekje wat rust geeft in mijn hart en hoofd.” Deze woorden sprak Sandra Houtepen afgelopen maandagavond tijdens de ‘ommetjes-maakavond’ die georganiseerd was door Waterpoort en IVN Natuureducatie in Fort Sabina. 

Twee inzenders wisten het niet van elkaar

Op de parkeerplaats kwam ze Moira Jalink Nauta tegen. Ze kennen elkaar wel uit het dorp, maar hadden zonder het van elkaar te weten de Canadezenweg ingestuurd. Ook Moira sprak op haar beurt lovende woorden over de plek waar ze graag met haar hond Mila loopt, op een steenworp afstand van haar huis. “Kijkend over het klaprozenveld overkomt je een gevoel van rust en ontspanning, en voert je terug in de tijd, een tijd om nooit te vergeten. De zon zakt langzaam onder en de contouren van de Welberg worden steeds donkerder, scherp afstekend tegen de mooie roze lucht.”

Zelf de teksten voor de audiotour inspreken

De poëtische teksten waren een schot in de roos bij de jury. Het ging die avond over ‘storytelling’, waarbij de inzenders een workshop kregen over hoe je je verhaal zo goed mogelijk kan overbrengen. De zes korte wandelroutes die worden uitgekozen door de organisatie krijgen namelijk een begeleidend verhaal in de app IVN Routes, om zo “het landschap tot leven te laten komen”. “En we mogen het verhaal zelf gaan inspreken. Dat is wel echt bijzonder”, vertelt Moira. Sandra ziet dat ook wel zitten. “We hebben die avond afgesproken dat we dit samen verder gaan doen, want we zitten allebei vol enthousiasme over dit project.” Moira is vanuit de Dorpsraad Welberg zelfs al langere tijd bezig om meer wandelroutes in en rond het dorp te maken. “Dus dit is een ideale springplank.” Het tweetal kan verder kletsen op de vaartocht die ze samen gaan maken, want dat was de prijs voor het mooiste verhaal. Het is de bedoeling dat de routes op de app in het voorjaar van 2024 klaar zijn. 

Door: Nicole van de Donk

Ook voor Sandra Houtepen, zelf betrokken bij de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, is de Klok aan de Canadezenweg haar favoriete plek.
Sandra Houtepen en Moira Jalink Nauta werden afgelopen maandag in Fort Sabina verrast met de eerste prijs voor de mooiste toelichting van hun favoriete plekje.

Uit de Steenbergse Courant