Afbeelding
dinsdag 26 september 2023, 19:40

Tijd voor een feestje: het echtpaar Kats is 65 jaar getrouwd!

DINTELOORD – Burgemeester Ruud van den Belt hoefde zich niet voor te stellen aan Bets en Henk Kats, want vijf jaar geleden mocht hij ook al op visite komen toen het echtpaar hun diamanten huwelijk vierde. Het was dinsdagmiddag dus een gezellig weerzien in hun appartement in woonzorgcentrum De Nieuwe Haven. Ook een terugkerende traditie: de ‘balkonscène’ achter het spandoek voor de foto. 

Ook al zijn er vijf jaar verstreken, de 88-jarige Bets Kats- van Maastricht en haar (bijna) 88-jarige echtgenoot Henk Kats zijn nog prima bij de tijd. Fijntjes wordt de burgemeester eraan herinnerd dat hij destijds maar kort kon blijven, en dat hij beloofde dat de volgende keer goed te maken. Hij is het zeker niet vergeten, want hij neemt alle tijd voor het echtpaar onder het genot van koffie en taart. “Je kan nog een stukje van de foto op de taart zien, want hij is al aangesneden voor de visite vanochtend”, zegt dochter Hennie Lambregts- Kats in de keuken. 

Zevende achterkleinkind op komst

“Het is inderdaad een komen en gaan van bezoek”, vertelt Bets. Haar man is nog preciezer. “Om zeven voor half acht vanochtend hadden we via de telefoon al de eerste felicitatie. De buurvrouw was de eerste die ons in levenden lijve kwam feliciteren”, zegt Henk. “Nee hoor, dat is niet te druk. Je moet er toch niet aan denken dat er niemand zou komen?” Dat zou ook zeker niet gebeuren, met twee kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. “En de zevende is op komst. Er komt een meisje bij in de familie”, verklapt dochter Hennie. “Dat kan ik gerust vertellen hoor, want ze wonen hier in Dinteloord en daar weten de mensen alles van elkaar.”Schoondochter Wendy, getrouwd met zoon Martien, maakt intussen foto’s van het gezelschap. Het dressoir staat vol met kaarten met felicitaties voor het paar. 

In Zwingelspaan sloeg de vonk over

Traditiegetrouw worden er bij het bezoek aan een jubilerend echtpaar herinneringen opgehaald aan het moment waarop de vonk oversloeg tussen de twee. In het geval van Bets en Henk Kats is dat in 1953 gebeurd, het jaar van de Watersnoodramp. “Ik maakte een fietstochtje langs de dijken die eerder dat jaar waren getroffen door het water. In het buurtschap Zwingelspaan zag ik Bets staan met haar vriendinnen. Ik ben in de weken daarna meerdere keren teruggefietst in de hoop haar weer te zien”, vertelt Henk. Gelukkig voor hem bestaat Zwingelspaan maar uit een handjevol huizen, anders was er vandaag misschien geen 65-jarig huwelijk gevierd. 

Nu twee glazen sculpturen in de kast

Het stel is hun leven samen begonnen in een woning aan de Bloemendijk, waar Henk geboren en getogen is. Het grootste deel van hun leven hebben ze in De Ruyterstraat gewoond. Nu wonen ze alweer vijftien jaar gelukkig samen in een aanleunwoning in De Nieuwe Haven. Natuurlijk was de burgemeester niet met lege handen gekomen. Naast een prachtig boeket bloemen kreeg het echtpaar een glazen 3D-sculptuur van het oude stadhuis van Dinteloord. En toeval bestaat niet, want vijf jaar geleden gaf de familie bij het diamanten huwelijk een soortgelijk glazen beeldje van hun huwelijksfoto cadeau. Dus deze past daar prima naast, als een gelukkig stelletje in de kast. 

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant