Afbeelding
foto Jan de Langen
zondag 24 september 2023, 16:01

Rommeltocht ondanks regen tóch gezellig

SINT-PHILIPSLAND – Voor de derde keer werd zaterdag de rommeltocht gehouden. Vijftig deelnemers hadden zich op voorhand aangemeld. De dag zelf viel bijna letterlijk in het water. Bijna, want ondanks de buien bleek de rommeltocht gezellige én geslaagd.

Spontaan begonnen

Het was zaterdag de derde keer dat de rommeltocht gehouden werd. “We zijn er ooit spontaan mee begonnen” vertelt Ruitenbeek zaterdagochtend terwijl de regen met bakken naar beneden komt. “Ik bood op de oprit wat spulletjes te koop aan en een vriendelijke meneer begon een praatje. Dat het zo leuk zou zijn om zoiets in het hele dorp te organiseren.” Dat heeft Ruitenbeek opgepakt , mét resultaat.

Derde keer

“De eerste keer dat we de rommeltocht organiseerden hadden we bijna tachtig deelnemers” legt Ruitenbeek uit. Met we bedoelt ze naast zichzelf, haar twee dochters én haar kleindochter Demi. De rommeltocht beleefde zaterdag de derde editie. Met ongeveer vijftig deelnemers, verspreid over het hele dorp.

Tweedehands én nieuw

Samen verkopen ze allerlei tweedehands spulletjes. Van babykleertjes tot snuisterijen en kleding. Kleindochter Demi heeft zelfgemaakte sierraden in de aanbieding en ze maakt prachtige glittertattoos die vooral bij de meisjes in trek zijn. Aan de overkant worden prachtige zelfgekweekte planten, kaarten en kerstspullen aangeboden. “Het is goed dat Flupland op de kaart gezet wordt” meent een geboren en getogen inwoonster van het dorp. “Nee, ik hoef niet met mijn naam in de krant, maar schrijf maar dat we een mooi dorp hebben, met hele vriendelijke mensen!”

Hevige regen

Dat laatste valt niet te ontkennen. Overal waar je komt beginnen mensen spontaan een praatje. Droog, onder de door bijna alle deelnemers opgezette tenten. Schuilend tegen de regen die met bakken neervalt. Het is improviseren, maar dat maakt het ook weer gezellig. Voor wie geen tent heeft is het lastiger. De één verplaatst de koopwaar onder de veranda, een ander heeft pech en moet noodgedwongen stoppen.

Warme chocomel

Bij één van de adressen heeft de bewoonster het uitstekend naar haar zin. “Vorig jaar was het ook al zulk slecht weer. Daarom heb ik een grote pan warme chocomel gemaakt.” Het was een prima idee, want de chocomel viel goed in de smaak. Verderop zit Linde van der Reest. Naast veel kleding die ze samen met haar moeder te koop aanbiedt , heeft Linde iets bijzonders in de aanbieding. Verschillende door haar zelf ontworpen en geborduurde tassen hangen in de tent. “Ik borduur erg graag” legt Linde uit. “En elke tas of ander werkje is uniek.”

Volgend jaar in mei?

Even na het middaguur klaart de lucht voorzichtig op. Er komt wat meer publiek op straat en ook voor de deelnemers is het een stuk aangenamer. “De eerste keer dat ik meedeed werd de rommeltocht in mei gehouden. Het was prachtig weer en we hadden zelfs mensen die uit België kwamen” mijmert een andere deelneemster. “Zo in het najaar is het weer vaak wat minder. Misschien moeten we weer terug naar mei. Want de rommeltocht is veel te leuk, zou jammer zijn als die door de regen in het water valt.”

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant