Foto: Wethouder Esther Prent was vrijdagochtend te gast in de groepen 5/6 van de Maria Regina om in het kader van het thema 'Wie is de baas in de stad?' een les te verzorgen. Het ging over het college en de gemeenteraad, maar ook over mooie plekjes in de gemeente Steenbergen.
Foto: Wethouder Esther Prent was vrijdagochtend te gast in de groepen 5/6 van de Maria Regina om in het kader van het thema 'Wie is de baas in de stad?' een les te verzorgen. Het ging over het college en de gemeenteraad, maar ook over mooie plekjes in de gemeente Steenbergen.
vrijdag 22 september 2023, 15:00

“Waarom bent u het enige meisje in het gemeentebestuur?”

STEENBERGEN – Met de nieuwe feministische golf zit het wel goed, zo bleek vrijdagochtend in groep 5 op basisschool Maria Regina. Wethouder Esther Prent was uitgenodigd om een gastles te verzorgen in het kader van de themaweek ‘Wie is de baas in de stad?’, en bij de foto van het college van b&w viel het de kinderen direct op dat ze de enige vrouwelijke wethouder is. “In sommige beroepen is dat helaas zo. Jullie hebben bijvoorbeeld nog wel een meester, maar op sommige scholen werken alleen juffen.”

Prent kon de kinderen ook meteen uitleggen dat de gemeenteraad de echte baas van de stad is, en niet de koning, zoals werd gedacht. “Want iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen en zo wordt bepaald wie er in de raad komt. Natuurlijk is de burgemeester ook belangrijk, want hij zorgt ervoor dat iedereen hier veilig kan wonen. Eigenlijk een soort papa en mama ineen, maar dan voor de hele gemeente”, zo legde Prent het in begrijpelijke taal voor de leerlingen uit. 

Graag een bowlingbaan 

Esther Prent mocht de gastles verzorgen omdat burgemeester Ruud van den Belt verhinderd was, en zij de eerste locoburgemeester is. “En ik heb ook onderwijs in mijn portefeuille, zoals dat met een chic woord heet. Daarnaast praat ik ook regelmatig over hoe we kinderen kunnen helpen met wie het niet zo goed gaat. Verder zijn we nu aan het kijken hoe we de speeltuinen nog leuker kunnen maken, dus daar komen we binnenkort nog eens met jullie over praten.” Enkele kinderen hebben bij de werkzaamheden in het Stadspark al iets leuks gezien. “Er komt een glijbaan! Maar komt er misschien ook een keer een bowlingbaan in Steenbergen?” “Als er iemand is die denkt daar geld mee te kunnen verdienen wel”, was het antwoord.

“Neem zelf het initiatief als je een goed idee hebt”

Wethouder Prent liep aan de hand van foto’s in een sneltreinvaart door allerlei bekende plekken van de gemeente Steenbergen. Bij het zien van zwembad de Meermin klonken er instemmende geluiden. “Als ik iets mocht wensen, dan zou het nog groter mogen worden”, klonk het vanuit de klas. Als het dan toch over wensen ging, had de 7-jarige Stef er ook nog wel eentje. “Een pumptrackbaan waar je kan spelen en stunten.” Helaas was de wethouder er niet om cadeautjes uit te delen. “Dat staat niet op de planning. Er is er eentje in Roosendaal, en je kan niet alles in je eigen gemeente hebben. Maar ik kan je wel als tip meegeven dat je zelf het initiatief moet nemen voor dit soort zaken. Dan kan de gemeente altijd kijken wat er mogelijk is.”

“Iedereen kan wethouder worden”

Dat was naast het spoedlesje over de gemeente Steenbergen en haar bestuur ook een algemene boodschap die Prent de kinderen wilde meegeven. “Als je echt iets wil, moet je ervoor gaan. Soms lukt het wel eens niet, maar dan moet je toch weer opkrabbelen. Er is altijd wel iemand in je omgeving die je kan helpen. En als je zou willen: iedereen kan wethouder worden”, zei ze tot besluit.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant