Afbeelding
zaterdag 23 september 2023, 12:00

Lezing Kees Slager over oorlogservaringen vluchtelingen WO II

NIEUW-VOSSEMEER – De bekende Thoolse schrijver en journalist Kees Slager houdt op verzoek van Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid op woensdagavond 27 september vanaf 19:30 uur een lezing in De Vossenburcht. De lezing heeft als thema: ‘Verjaagd door vuur en water’.

“Er is geen provincie waar een zo groot deel van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog moet vluchten of evacueren als Zeeland. Tienduizenden Zeeuwen worden als speelbal van de geschiedenis van hot naar haar gedreven. Soms omdat hun dorpen en eilanden onder water worden gezet, soms omdat ze halsoverkop moeten vluchten voor bombardementen en beschietingen.


Verhalen van ooggetuigen en uit dagboeken

Ooggetuigen hebben Kees Slager verteld over die bijna vergeten periode uit de Zeeuwse geschiedenis. In alle delen van Zeeland worden ze van huis en haard verdreven, alleen de bewoners van Noord-Beveland blijven buiten schot. Naast de verhalen die - vaak op het nippertje - zijn opgediept uit de geheugens der ooggetuigen, heeft Slager gebruik gemaakt van dagboeken en brieven die toen heet van de naald zijn geschreven.

De oorlogservaringen van de vluchtelingen verschillen als dag en nacht van elkaar. De een heeft een rustig verblijf in een verre uithoek van het land die amper door de oorlog wordt beroerd, de ander beleeft de ellende van de Hongerwinter in een der Hollandse steden. Sommige vluchtelingen staan doodsangsten uit tijdens een dagenlang verblijf in een schuilkelder of een gat in de grond, terwijl daar boven de oorlog woedt. Ook in Nieuw-Vossemeer werden destijds 94 mensen onder gebracht”, zo licht secretaris Jan Knuit van de heemkundekring toe.

Het belooft – Kees Slager kennende – een interessante lezing te worden. Toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen vijf euro entreegeld.

Uit de Steenbergse Courant