Afbeelding
dinsdag 19 september, 16:22

Gummarus hield jaarlijkse herdenking voor Gibson en Warwick. Vanavond en morgenavond nog twee herdenkingen

STEENBERGEN – Dat doet hij altijd uitstekend, Wietse Visser, de directeur van basisschool Gummarus. Een voorafgaand praatje met de leerlingen van de groepen acht, die de belofte van de school waarmaken om jaarlijks met een herdenking stil te staan bij de hier op 19 september 1944 neergestorte vliegeniers Gibson en Warwick. In dat praatje legt Wietse Visser de leerlingen nog eens uit waarop de school dit doet en maakt daarbij meteen de verbinding met oorlogen die thans worden gevoerd in Oekraïne, het Midden-Oosten en Africa.

“Het is belangrijk om te blijven herinneren en te herdenken. Dat doet ons ook beseffen wat vrijheid is. En ook dat mensen en landen ruzie maken en oorlog voeren. Helaas wordt vaak ook het geloof als reden gebruikt of zijn er andere belangen die er aan ten grondslag liggen. Als onze vrijheid ons wordt afgenomen beseffen we pas echt hoe belangrijk vrijheid is. Niemand heeft het recht om je dit af nemen”, zo hield Visser de leerlingen voor.

Dit keer niet in het Stadspark

Ook locoburgemeester Kees Gommeren was namens gemeente Steenbergen bij de herdenking aanwezig. Een herdenking die normaliter bij het propeller monument in het Stadpark wordt gehouden, maar dit keer vanwege de werkzaamheden daar plaatsvond op de begraafplaats aan de Nassaulaan. Ook Gommeren benadrukte het belang van herdenken en wees op de diverse gedenkplaatsen die er in de gemeente Steenbergen zijn. “We denken nu aan mensen die hun vrijheid moeten missen. En aan al die mensen die hun leven hebben opgeofferd voor de vrijheid”.

Eigen teksten

Naast de toespraken van de volwassenen hadden de leerlingen zelf ook teksten gemaakt waarmee ze uitdrukten dat oorlog heel verkeerd is en dat er mensen zijn die hun leven hebben gegeven en ook nu geven om vrijheid terug te krijgen.

Andere herdenkingen

Ook vanavond worden op de RK Begraafplaats de vliegeniers Gibson en Warwick herdacht. Dat doet de Stichting Wings-to-Victory in samenwerking met gemeente Steenbergen. Deze herdenking begint om 19:00 uur. Vertegenwoordigers van de Stichting Veteranen Steenbergen vormen daarbij een erehaag. Ook zijn vertegenwoordigers van de Britse ambassade aanwezig en is er medewerking van de Koninklijke Luchtmacht en de Stichting Deep Respect. Namens de gemeente Steenbergen houdt locoburgemeester Maurice Remery een toespraak en er vindt een ‘fly-by’ plaats door historische vliegtuigen van Vliegend Museum Seppe.

Herdenking Benedensas

Stichting Studie WO II verzorgt sinds enkele jaren op 20 september een herdenking ter nagedachtenis aan in totaal 30 vliegeniers die in de Dinteloordse polders zijn omgekomen. De herdenking start om 19:00 uur op het Sluiseiland aan het Benedensas in Dinteloord. Alle belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Locoburgemeester Remery voert hier ook kort het woord en legt bloemen namens de gemeente Steenbergen.
[ door Peter Vermeulen ] 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant