Afbeelding
zondag 17 september, 12:00

Gesneuvelde vliegeniers in gemeente Steenbergen verschillend herdacht

STEENBERGEN | DINTELOORD – 19 september is de dag dat de neergestorte vliegeniers Gibson en Warwick jaarlijks worden herdacht. Dat gebeurt deze keer alleen op de begraafplaats aan de Nassaulaan. ’s Ochtends ook door de Gummarusschool, die nu niet bij het propellermonument in het stadspark terecht kan. De stichting WO II herdenkt op 20 september 30 vliegeniers die in de Dinteloordse polders zijn omgekomen.

Op 19 september 1944 werd de jachtbommenwerper van Wing Commander Guy Gibson en Squadron leader James Warwick ter hoogte van Gilze-Rijen per abuis door ‘Friendly fire’ getroffen. Naar verluid door een vergissing van de boordschutter van een Britse Lancaster die dacht een Duitse Junkers-88 voor zich te hebben. Hij doorzeefde het toestel van Gibson en Warwick met kogels. Hun vliegtuig stortte neer in de Graaf Hendrik polder bij Steenbergen. Het tweetal werd op de katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan begraven. Aanvankelijk werd er niet echt veel aandacht besteed aan hun graven, maar na een spraakmakende artikel in de Britse pers werd dat rechtgezet. De graven werden prachtig opgeknapt en worden goed onderhouden en bij de ingang van de begraafplaats kwam een gedenkplaat met ook een bezoekersboek. Er kwamen jaarlijks heel wat bezoekers uit Groot-Brittannië en nog is het een plek die goed wordt bezocht.


Avondherdenking

Stichting Wings-to-Victory organiseert nu jaarlijks een herdenkingsceremonie in samenwerking met gemeente Steenbergen. Die begint op dinsdag 19 september om 19:00 uur. Vertegenwoordigers van de Stichting Veteranen Steenbergen vormen daarbij de erewacht. Ook zijn vertegenwoordigers van de Britse ambassade aanwezig en is er medewerking van de Koninklijke luchtmacht, het Royal British Legion en stichting Depp Respect. Namens gemeente Steenbergen houdt locoburgemeester Remery een toespraak en legt een krans. Er vindt vervolgens een ‘fly-by’ plaats door historische vliegtuigen van Vliegend Museum Seppe. Wings-to-Victory nodigt belangstellenden uit om de bijeenkomst te bezoeken en desgewenst ook een krans of bloemen te leggen. Na afloop is in Brasserie De Kaai een kleine tentoonstelling en gelegenheid elkaar te spreken.


Herdenking door Gummarusschool

De laatste jaren houden leerlingen van de groepen 8 van de Gummarusschool ’s ochtends een herdenking bij het propellermonument in het stadspark. Vanwege de renovatie van het park is dit nu niet mogelijk maar zal deze herdenking ook op de begraafplaats plaatsvinden. Daar zal locoburgemeester Kees Gommeren bij aanwezig zijn.


Herdenking Benedensas

Stichting Studie WO II verzorgt sinds enkele jaren op 20 september een herdenking ter nagedachtenis aan in totaal 30 vliegeniers die in de Dinteloordse polders zijn omgekomen. Dat gebeurt die dag om 19:00 uur op het Sluiseiland aan het Benedensas in Dinteloord. Ook hierbij is iedereen welkom en locoburgemeester Remery voert kort het woord en legt bloemen namens het gemeentebestuur.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant