Jan van Wijk – vijftig jaar lid van ABS – werd vanwege zijn verdiensten voor het mannenkoor benoemd tot erelid. Foto: Jan de Langen – Steenbergse Courant
Jan van Wijk – vijftig jaar lid van ABS – werd vanwege zijn verdiensten voor het mannenkoor benoemd tot erelid. Foto: Jan de Langen – Steenbergse Courant
zondag 17 september, 10:00

ABS-er Jan van Wijk na vijftig jaar lidmaatschap benoemd tot erelid

STEENBERGEN – Dinsdagavond had mannenkoor ABS een wel heel bijzondere repetitie. In gemeenschapshuis De Vaert werd ABS-lid Jan van Wijk – deze avond aanwezig met zijn deze dag jarige echtgenote Joke en familieleden – ontvangen met een welkomstwoord door voorzitter Jan Ooms. Hij nodigde de bezoekers uit om een deel van de repetitie mee te maken en de sfeer te proeven die op de ABS-oefenavonden heerst.

Een repetitie die vervolgens slechts kort duurde, want de voorzitter sprak vervolgens gouden jubilaris Van Wijk toe. Jan van Wijk is namelijk inmiddels vijftig jaar lid van het zangkoor. “Jan, jij kent ABS 50 jaren en je wordt in deze door niemand overtroffen. Je bent de stabiele factor binnen ABS en vanavond krijg jij alle aandacht”.


In de kijker

Op 34-jarige leeftijd trok Jan van Wijk – als directeur van de lokale Rabobank – de aandacht van de legendarische colporteur van ABS, Sjaak Joppen. Saillant detail daarbij was dat Sjaak Joppen was opgegroeid in Café Joppen, dat op de plek stond van de Rabobank die in die jaren op de hoek Kaaistraat – Blauwstraat was gevestigd.

“Voor Sjaak Joppen zat jij dus in zijn ouderlijk huis, waar hij in de jaren twintig van de vorige eeuw getuige was geweest van de heroprichting van Polyhymnia, de zangclub van Festina Lente – de Rederijkerskamer – van waaruit ABS is voortgekomen. ABS was lange tijd ‘the place to be’ voor als je in Steenbergen iets wilde voorstellen. We mogen zonder twijfel stellen dat je de meest actieve en succesvolle periode van ons mannenkoor meemaakte”, aldus de ABS-voorzitter. Hij prees Jan van Wijk om de wijze waarop hij met mensen omgaat, om de verantwoordelijkheid die hij nam in het bestuur en om de wijze waarop hij als collega-zanger in het koor staat. “Eigenlijk kan ik het in een paar kernwoorden samenvatten: evenwichtig, betrouwbaar en collegiaal”.

Het gouden lid ontving een speciaal voor hem vervaardigde ABS-speld, een bondsoorkonde en werd vanwege zijn verdiensten benoemd tot erelid van mannenkoor ABS.

Door: Peter Vermeulen

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant