Afbeelding
donderdag 8 juni 2023, 15:27

Jaarmarkt in Steenbergen gaat niet door

STEENBERGEN – De Stichting Jaarmarkt Organisatie Steenbergen (SJOS) heeft besloten dit jaar geen jaarmarkt te organiseren. De organisatie wil voor de 50e jubileumeditie uitpakken en dat gaat dit jaar niet meer lukken. Het besluit komt niet geheel onverwacht, want ongeveer twee maanden geleden werd duidelijk dat de commerciële partij die al jarenlang de jaarmarkt verzorgt, ermee stopte uit onvrede over de houding van de gemeente. “We konden nog wel iets beperkts regelen met een andere partij, maar we willen geen halflege straten. Liever doen we het volgend jaar goed”, aldus voorzitter André Verhagen. 

Opvallend is dat ze toch weer Dynamic Promotions gestrikt hebben om die 50e editie te verzorgen. De afspraak is wel dat de stichting de vergunningsaanvraag regelt met de gemeente, omdat Dynamic niet meer aan tafel wil met de gemeente Steenbergen vanwege de verstoorde verhoudingen. “Maar wij hebben altijd prima samengewerkt, dus uiteindelijk kwamen we toch weer bij hen uit. Ze hebben alle contacten met de standhouders en hebben het de afgelopen tien jaar met plezier gedaan”, legt Verhagen uit.

“Zorg voor duidelijke richtlijnen”

De wrevel ontstond toen de gemeente in de ogen van Dynamic onredelijke eisen stelde, zoals bijvoorbeeld het inhuren van twee beveiligers. Wethouder Kees Gommeren werd hierover aan de tand gevoeld door de gemeenteraad. Toen het daarna ook misging met de vergunning voor de Paaskermis in Dinteloord, heeft de raad besloten om na de zomer het vergunningenbeleid op de agenda te zetten. De SJOS zegt daar te gaan inspreken. “We willen dat de communicatie verbetert en dat er vanuit de gemeente begrip gaat komen voor de hoge kosten van dergelijke eisen. Natuurlijk zijn we het eens dat we moeten voldoen aan regels en wetgeving, maar zorg gewoon voor duidelijke richtlijnen. Het is in het algemeen belang dat dit soort evenementen doorgaat, anders blijft er niks over in Steenbergen.”

Wethouder: “jammer dat ze dit besluit hebben moeten nemen”

Wethouder Gommeren heeft het bericht van de SJOS dat er dit jaar geen jaarmarkt is, inmiddels gecommuniceerd met de gemeenteraad. “Ik begrijp hun beslissing, maar ik vind het ook jammer dat ze dit besluit hebben moeten nemen. De stichting en ook ik als wethouder, kijken nu al uit naar het eerste volle weekend in september 2024. Mijn eerder gedane toezegging om hen te ondersteunen waar mogelijk, blijft uiteraard staan voor zowel de 50e editie in 2024 als ook voor de eventuele alternatieve activiteit in 2023. Daarvan zijn zij op de hoogte”, aldus de toelichting van de wethouder. 

Volkspartij stelt vragen over de kwestie

De Volkspartij is na het bericht over de jaarmarkt direct in de pen geklommen en heeft Artikel 40-vragen gesteld aan het college. Raadslid Ger de Neve stelt dat de partij “zeer verbolgen” is dat er geen oplossing is gevonden om de 50e editie van de jaarmarkt dit jaar door te laten gaan. De Volkspartij wil onder andere weten of het gemeentebestuur van Steenbergen er alles aan heeft gedaan om het voortbestaan van de al zo lang bestaande jaarmarkt te verzekeren. “Heeft trage dan wel niet actief meewerken aan de vergunningverlening op enige wijze te maken met het al dan niet doorgaan van de jaarmarkt? Is het college, al dan niet mede, verwijtbaar dat de jaarmarkt in 2023 niet doorgaat?” Het college heeft 30 dagen om de vragen van de Volkspartij schriftelijk te beantwoorden.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant