In onze gemeente komen schadelijke stoffen in de lucht door het varend ontgassen van schepen op het Schelde-Rijnkanaal. Vanaf 2024 wordt het grootste deel van dat ontgassen verboden.
In onze gemeente komen schadelijke stoffen in de lucht door het varend ontgassen van schepen op het Schelde-Rijnkanaal. Vanaf 2024 wordt het grootste deel van dat ontgassen verboden.
maandag 5 juni 2023, 12:00

“Het had wat mij betreft alleen nog sneller geregeld mogen zijn”

STEENBERGEN – “Het is een goede stap voorwaarts. Jammer alleen dat we nog tot volgend jaar moeten wachten tot die kankerverwekkende stoffen niet meer de lucht in mogen worden geblazen.” Raadslid Danker Kouwen (Volkspartij) kwam twee jaar geleden met een motie om het ontgassen op het Schelde-Rijnkanaal te stoppen. Burgmeester Ruud van den Belt was het met hem eens en zocht de samenwerking op met de regio om bij de minister de ernst van de situatie te benadrukken. Ook nam de druk vanuit de landelijke politiek toe, waardoor het verbod vanaf volgend jaar een feit is. Het geldt alleen nog niet voor alle stoffen.

Wat is dat ontgassen nu eigenlijk? Vaak blijft er na het lossen van olie of chemische stoffen uit een tanker nog wat van de lading achter in het schip. Voordat er een nieuwe lading in het schip kan, moet deze overgebleven lading eerst weg. Dat kan op een veilige manier via een ontgassingsinstallatie, maar een andere, goedkopere manier is varend ontgassen. De schadelijke dampen worden dan de lucht ingeblazen.


“Schelde-Rijnkanaal is letterlijk het afvoerputje”

Volgens Danker Kouwen gebeurt dat juist veel op het Schelde-Rijnkanaal, de verbinding tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. “Het is een soort no man’s land waardoor het letterlijk een afvoerputje is. We hebben daarover contact gehad met mensen die in het buitengebied van Nieuw-Vossemeer en De Heen wonen. Ik werk zelf bij een chemisch bedrijf, dus ik weet wat voor soort troep de lucht in wordt geblazen. Een goede stap voorwaarts dus, maar het mag bij mij betreft nog voortvarender.”


Regio wil een totaalverbod

Ook het gemeentebestuur is nog niet helemaal tevreden. Het gaat namelijk in eerste instantie om een verbod van twee fases. De derde fase wordt nog niet genoemd. “Daarom is er onlangs nog een brief vanuit onze regio verstuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de dringende oproep voor een totaalverbod.” Ook wordt er in die brief aangedrongen op toezicht en handhaving zodra het nationale verbod van kracht zal zijn.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant