De traditionele Eendjesrace van Ontspanning Voor Welberg is mee verhuisd naar Wij van de Welberg.
De traditionele Eendjesrace van Ontspanning Voor Welberg is mee verhuisd naar Wij van de Welberg.
donderdag 25 mei, 14:15

Dorpsfeest ‘Wij van de Welberg’ is een blijvertje

WELBERG – Het Klaproosplein tussen gemeenschapshuis de Vaert en basisschool Pius X op de Welberg, gonsde afgelopen zondag van de gezelligheid. In de voetbalkuil speelden de kleintjes met grote legoblokken, eromheen keuvelden de volwassenen en lieten zich verrassen door al het leuks dat ondernemers, kunstenaars en organisaties van de Welberg te bieden. Het was de tweede editie van Wij van de Welberg: een feest door en voor Welbergenaren. En voor iedereen die verder nog wil komen.

Toen na corona bleek dat de tijd van de traditionele braderie niet meer terug zou komen, besloten de stichting Ontspanning Voor Welberg en de Dorpsraad Welberg samen out-of-the-box te denken. Het antwoord bleek heel dicht bij huis te liggen: een dorpsfeest waar ondernemers, hobbyisten, kunstenaars, verenigingen en organisaties van de Welberg zich zouden presenteren aan de Welberg. Het bleek een schot in de (klap)roos waar zowel deelnemers als publiek met volle teugen van genoten.

Egelhuisjes

Een van de doelstellingen van Wij van de Welberg is om meer aandacht voor biodiversiteit in flora en fauna. Met hulp van bouwmaterialenhandel Pontmeyer en Willem’s Woonidee kon de Welbergse egelambassadeur Sylvia (11) en haar vader Pieter samen met de jeugdige bezoekers van het evenement, maar liefst twintig egelhuisjes in elkaar schroeven. De Raldalse egels hoeven zich dus geen enkele zorgen te maken de komende winter.

Eendenbordspel

Ook de jeugd van het dorp ging aan de bak, zoals tieners Jill, Jette, Julia, Moniek en Demi die hun uiterste best deden om de kids te vermaken met verhalen en spelletjes zoals het levensgrote Raldalse Eendenbordspel dat op de Kapelaan Kockstraat gespeeld kon worden. En natuurlijk was er aan het eind van de dag de traditionele Eendjesrace in de Boomvaart die dit jaar gewonnen word door Denzel Delhez.

Excursies

Gemeenschapshuis ‘de Vaert’ fungeerde zondagmiddag als galerie waar schilders en fotografen hun werk presenteerden. Ook was het de plek van waaruit een tweetal excursies vertrokken. De Stadsherauten Hanneke Meulblok en Ad van Sittert namens belangstellenden mee naar het Slinger- en Krabbenbos. Daar vertelden zij de geschiedenis van de turf en (Boom)vaart en van de landgoederen Ekelenberg en Padmos. Plaatselijk oorlogshistoricus Robert Catsburg nam zijn publiek mee naar het Kinderbaantje met zicht op de polder van Oud Cromwiel waar hij levendig de Slag om Welberg van november 1944 uit de doeken deed.

Speeltoestellen

Gedurende de middag werden er bovendien diverse activiteiten georganiseerd waarvan de opbrengst ten goede komt aan speeltoestellen die nog langs het nieuwe dorpsplein geplaatst gaan worden. Vers gebakken wafels en een loterij met prijzen geschonken door de deelnemende bedrijven en organisaties leverden een mooi bedrag op dat weer gelijk terugvloeit naar het dorp.

De Dorpsraad Welberg en OVW hebben de derde editie van Wij van de Welberg alweer in de agenda gezet, al zal het dan wel begin juni gehouden worden.

Met enige hulp van een handige Welbergenaar schroefden de kids twintig egelhuisjes in elkaar.
Handgemaakte eenden en reusachtige dobbelstenen lagen ten grondslag aan het Raldals Eendebordspel.
Een mini-expositie over de geschiedenis van Welberg en het Lint van Klaprozen werd goed bezocht.
MJW de Klup maakte de bezoekers van Wij van de Welberg nog mooier dan ze al waren.
De afgelopen weken presenteerde Steenbergenaar Bert van Drunen zijn schilderijen in gemeenschapshuis'de Vaert'. Tijdens Wij van de Welberg legde hij uit welke technieken er aan ten grondslag liggen.
Op het plein van de Pius X school konden de kinderen hun spulletjes aan de man/vrouw/persoon brengen
Julia, Demi en Moniek vermaakten de kinderen met spelletjes en stoepkrijt.
Onder een stralend zonnetje passeerde het publiek de kraampjes waarin ondernemers en organisaties zichzelf presenteerden.
Liam had het prima naar zijn zin tijdens Wij van de Welberg.

Uit de Steenbergse Courant