De combinatie van muziek, zang en dans maakten van WBFO's 'Disney in Concert' een wervelend show waar jong en oud van genoot
De combinatie van muziek, zang en dans maakten van WBFO's 'Disney in Concert' een wervelend show waar jong en oud van genoot Dasja Abresch
donderdag 25 mei 2023, 08:44

West-Brabants Fanfare Orkest maakte van ‘t Cromwiel ‘the happiest place on earth’

STEENBERGEN – Afgelopen zondagmiddag was de theaterzaal van gemeenschapshuis ’t Cromwiel een paar uur lang ‘Disneyworld’. Het West-Brabants Fanfare Orkest onder leiding van de Steenbergse dirigent Junior Huigen-de Koning verzorgde voor de derde maal een concert dat ditmaal draaide rond de grote Disneytoppers zoals Tarzan, Frozen en The Greatest Showman. Een geliefd thema zo bleek wel uit het feit dat de zaal tot en met de laatste van de 220 stoelen uitverkocht was.

In 2022 richtten Junior Huigen-de Koning en Ralf Goddrie samen het West-Brabants Fanfare Orkest (WBFO) op met als doel om de fanfarecultuur onder de aandacht te brengen en te laten groeien. In het bijzonder in het West-Brabantse waar dit soort ensembles ‘onbekend en onbemind’ zijn. De muzikanten, die samen het orkest vormen, zijn afkomstig uit West-Brabant en Zeeland en maken bij ieder concert de keuze of zij al dan niet aansluiten. Dat is afhankelijk van de beschikbare tijd en affiniteit met de muziekstukken.

Wervelende show

Inmiddels heeft het WBFO ruim honderd leden waarvan er dit keer zestig deelnamen aan het Disney-concert. “Het thema sprak blijkbaar aan”, aldus Junior. Het was dan ook een veelzijdig en afwisselend concert waarbij het publiek niet alleen luisterde naar het orkest, maar ook naar zang van Fieke Matthee, Bjorn Boerdam, Marit Sas en, van eigen bodem, Leander Lebeau. Dankzij plaatsgenoot Wouter van Agtmaal viel er bovendien genoeg te zien: lichteffecten omlijstten het orkest en op het witte doek ondersteunden beelden van de Disney-films de muziek. De dansers van Sjappoo maakten het geheel tot een wervelende show waar Walt Disney ongetwijfeld van onder de indruk zou zijn geweest.

Mickey-oortjes

‘Disney in concert’ was een complete ervaring waardoor ook de jongste bezoekers (inclusief Mickey-oortjes) een hele leuke middag hadden. “We wilden een show wegzetten die een breder publiek aanspreekt om te laten zien dat klassieke muziek gebracht door een fanfareorkest ook heel gaaf kan zijn”, legt Huigen uit. Die missie is volgens de dirigent bijzonder geslaagd. “We hebben het van tevoren helemaal bedacht en uitgestippeld, maar wanneer het dan op het moment zelf allemaal samenkomt en goed gaat, is dat reden tot blijdschap en tevredenheid.”

Tekeningen bij muziek

Bij het laatste applaus was al bekend wanneer het volgende WBFO-concert is, namelijk op 23 december aanstaande, weer in ’t Cromwiel. Dit keer een wat klassieker programma met onder meer de Bolero van Ravel en een nieuw trompetconcert geschreven door beroepsmuzikant Jeroen Schippers, tevens dirigent van de Nieuw-Vossemeerse harmonie Semper Crescendo. Een extra dimensie krijgt Moesorgski’s ‘Schilderijen van een tentoonstelling’. Tijdens het spelen van deze half uur durende suite uit 1874 maakt verhalenverteller Merlijn Timmers live tekeningen bij de muziek die gebaseerd is op zestien schilderijen van kunstschilder Viktor Hartmann.

Via de Facebook-pagina van het West-Brabants Fanfare Orkest wordt de kaartverkoop aangekondigd. Muzikanten die interesse, tijd en minimaal HaFaBra C-niveau hebben zijn nog welkom om zich aan te sluiten.

[ door Dasja Abresch ]

Uit de Steenbergse Courant