Wethouder Maurice Remery en D66-burgerraadslid Loes Baselier plakten vanmiddag de eerste HogeNood-sticker in het centrum van Steenbergen.
Wethouder Maurice Remery en D66-burgerraadslid Loes Baselier plakten vanmiddag de eerste HogeNood-sticker in het centrum van Steenbergen. Foto: Nicole van de Donk
woensdag 24 mei, 17:56

Eerste HogeNood-sticker geplakt in centrum Steenbergen

STEENBERGEN – Broodjesbar D’n Jayce had woensdagmiddag de primeur om de eerste HogeNood-sticker op het raam geplakt te krijgen. Horecazaken en winkels die hun toilet openstellen voor het publiek kunnen dat voortaan kenbaar maken via zo’n sticker. En dat is hard nodig, want de gemeente Steenbergen bungelt onderaan de lijst van toiletvriendelijke gemeenten. Op dit moment zijn er acht ondernemers die zich hebben opgegeven, maar de hoop is dat er snel meer volgen. “Het is een stukje gastvrijheid wat wij als ondernemers natuurlijk graag bieden”, aldus Martin Achterberg, die sprak namens ONS Steenbergen maar natuurlijk ook namens zijn Albert Heijn waar mensen van het toilet gebruik mogen maken. 

Silvya de Jong van broodjesbar D’n Jayce vindt het eigenlijk heel normaal om haar toilet open te stellen voor mensen met hoge nood. “In winkels kan het vaak niet en ik ben zeven dagen per week open van 10 tot 17 uur. Er hangt wel een briefje met de vraag om 50 cent te betalen als je verder geen consumptie gebruikt, maar als er een moeder met kinderen komt doe ik daar niet moeilijk over hoor. Bovendien krijg ik op deze manier mensen in mijn zaak die er nog niet eerder zijn geweest en misschien terugkomen om hier gezellig een keer te eten. Een win-win situatie dus.”

Op de HogeNood app kan je zien waar je kan plassen

De stickers zijn afkomstig van de Toiletalliantie en HogeNood, die samen met allerlei partners strijden voor voldoende openbare en opgestelde toiletten. Via de gratis app HogeNood kan je direct zien hoe ver het lopen is naar de dichtstbijzijnde wc. Nog niet alle plekken in de gemeente staan nu al in de app, want sommigen zitten nog in het proces om goedgekeurd te worden door de organisatie. Hopelijk geeft deze actie verlichting aan inwoners en bezoekers, want openbare toiletten komen er voorlopig niet in de gemeente Steenbergen. Daar hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje aan, zo vertelde wethouder Maurice Remery aan de gemeenteraad tijdens een eerder debat. 

“Zou mooi zijn als inwoners buitengebied hun toilet openstellen”

Het is D66 die de voortrekkersrol heeft genomen wat betreft deze prangende kwestie. Loes Baselier was namens de partij aanwezig op de Markt om samen met de wethouder de eerste sticker te plakken. Ze vindt het een goede eerste stap in de richting. “Maar het zou nog mooier zijn als bijvoorbeeld inwoners van het buitengebied zo’n sticker zouden willen opplakken bij hun huis, zodat wandelaars en fietsers met hoge nood daar kunnen aanbellen. Je kan immers geen dixie ergens neerzetten want die wordt binnen de kortste keren vernield. We kunnen het dus als inwoners samen oplossen.”

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant