V.l.n.r.: Carline Verwey en Ingrid van Bezooijen van SpeelGoed Voor Elkaar krijgen de Hulpgids overhandigd van wethouder Nadir Baali. Zij kunnen het boekje verspreiden onder de doelgroep die de winkel bezoekt.
V.l.n.r.: Carline Verwey en Ingrid van Bezooijen van SpeelGoed Voor Elkaar krijgen de Hulpgids overhandigd van wethouder Nadir Baali. Zij kunnen het boekje verspreiden onder de doelgroep die de winkel bezoekt.
woensdag 29 maart 2023, 20:10

Gemeentelijke Hulpgids dit jaar in nog eenvoudiger taalgebruik

DINTELOORD – De tweede editie van de Hulpgids van de gemeente Steenbergen is vanmiddag uitgereikt aan de medewerkers van de stichting SpeelGoed Voor Elkaar. In het winkeltje met goed herbruikbaar speelgoed in Dinteloord kunnen gezinnen terecht die het financieel moeilijk hebben. Juist voor die doelgroep is de gids bedoeld, omdat alle regelingen voor minima er overzichtelijk op een rijtje staan. 

“Kunnen wij u helpen?” Deze vraag die groot op de voorkant van de Hulpgids staat, is met zorg gekozen. “Het moet duidelijk zijn en mensen aanspreken. Uit de reacties op de eerste Hulpgids die in 2021 uitkwam, bleek dat het taalgebruik nog toegankelijker kon. Dus dat hebben we verbeterd, en we hebben de gids van tevoren door een aantal mensen laten lezen”, vertelt wethouder Nadir Baali.

“Aantal schuldhulpverleningstrajecten gehalveerd”

Het toegankelijk maken van hulp voor inwoners die dat hard nodig hebben is het stokpaardje van Baali. Het idee voor het hulpboekje lanceerde hij toen hij nog raadslid voor de PvdA was. Ook als wethouder wil hij op alle mogelijke manieren ervoor zorgen dat inwoners op tijd hulp krijgen als ze vastlopen in hun leven. “Dat is de reden dat ik in de politiek ben gegaan.” Op de vraag of de Hulpgids al resultaat heeft opgeleverd, kan hij volmondig ja antwoorden. “Vorig jaar is het gebruik van de minimaregelingen met 17 procent toegenomen. En misschien nog wel belangrijker: het aantal schuldhulpverleningstrajecten is gehalveerd. Juist die preventie is zo ontzettend belangrijk om te voorkomen dat mensen al diep in de moeilijkheden zitten voordat ze aan de bel trekken.”

Speelgoedwinkel toegankelijke plek voor gesprekken

Het winkeltje van Speelgoed Voor Elkaar is een plek waar op een laagdrempelige manier dit soort gesprekken ontstaan. Ouders lopen op woensdagmiddag met hun kinderen binnen om wat speelgoed uit te zoeken en worden uitgenodigd om even te gaan zitten met een kopje thee of koffie erbij. “Vaak volgt dan hun hele levensverhaal. Zo’n boekje is dan een handig hulpmiddel om mensen erop te wijzen waar ze allemaal voor in aanmerking komen. Zo hadden we laatst iemand die reiskosten voor haar kinderen met terugwerkende kracht kon terugkrijgen”, zegt Carline Verwey, een van de medewerksters van de speelgoedwinkel. 

Elkaar helpen en het taboe wegnemen

Alle inwoners van de gemeente Steenbergen ontvangen de Hulpgids binnenkort op de mat. Maar het boekje komt dus ook op allerlei locaties te liggen, zoals bij SpeelGoed Voor Elkaar. “Wat mij betreft komt hij bijvoorbeeld ook in een kapsalon te liggen. Het mooiste zou zijn dat ook mensen die niet tot de doelgroep behoren, anderen de juiste weg kunnen wijzen. Zodat we samen het taboe wegnemen”, aldus Baali. 

SpeelGoed Voor Elkaar is elke woensdag geopend. Op de eerste maandag van de maand, dus ook deze aankomende maandag 3 april, is er van 10:00-13:00 uur de mogelijkheid om goed herbruikbaar speelgoed af te leveren. Het winkeltje ligt aan het Zuideinde, achter de Gereformeerde kerk. 

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant