Afbeelding
maandag 19 september 2022, 14:05

Scholieren Gummarus hielden ook dit jaar een herdenking bij het Propeller monument

STEENBERGEN ­– Vanochtend verzamelden leerlingen van de groepen acht van de Gummarusschool zich bij het propeller monument in het stadspark. “Het is belangrijk dat we regelmatig herdenken en daarbij bedenken dat oorlog vreselijk is en veel slachtoffers vergt. Niet alleen bij gevechten, maar ook doordat volwassenen en kinderen iemand verliezen”, zo verwoordde Gummarusdirecteur Wietse Visser de reden van de jaarlijks terugkerende herdenking. En ook wethouder Esther Prent, die de herdenking namens gemeente Steenbergen bijwoonde, beaamde dit.

“Bij een van de vorige herdenkingen sprak ik over mensen die uit Afghanistan wilden vluchten en in doodsnood zelfs aan vertrekkende vliegtuigen gingen hangen. Nu noem ik een oorlog die nog veel dichterbij is: de oorlog in Oekraïne. Ook hier vluchten veel mensen naar een veiligere plek. Als school willen we hier elke keer weer bij stilstaan en we hopen ook dat jullie dit doorgeven aan anderen,” vertelt Wietse Visser.

Wethouder Prent stelt dat ze blij is met de adoptie van het monument door de Gummarusschool. “Een oorlog is vreselijk. Bedenk maar eens dat je een oudere broer of zus hebt die naar het front wordt gestuurd om te vechten voor vrijheid. En bedenk ook wat vrijheid voor je betekent”, zo hield zij de kinderen voor.

Brieven met hartverscheurende teksten

Die kinderen hadden daar al behoorlijk over nagedacht. Ze waren gevraagd om hun gedachten in een brief te schrijven. Bijvoorbeeld een brief aan hun vader die in de oorlog moest strijden. Of een brief die ze – zelf als militair in oorlogssituatie – zouden schrijven naar het thuisfront. En daarmee kwam de angst en het verdriet een heel stuk dichterbij. “Lieve mamma, gaat het goed met je? Ik moet helaas mijn linkerarm missen en ook mijn rechtbeen”, zo schreef een van hen. En er werden veel meer brieven voorgelezen. “Kom gauw heel terug pappa, ik mis je zo”. Of de ellende vervat in dichtvorm: ‘Granaten, bommen, angst. BANG!”.

Fietstocht langs gedenkplekken


Na het leggen van kransen en een overdenking tijdens twee minuten stilte vertrokken de scholieren naar de Steenbergse begraafplaats, waar de graven van Gibson en Warwick werden bezocht. Normaliter zou hier vanavond een herdenking plaatsvinden door volwassenen. Maar vanwege de algehele rouwdag in Engeland is deze afgelast.
Woensdagochtend maken de kinderen uit de groepen acht een fietstocht door Steenbergen. Die gaat langs de verschillende oorlog-gedenkplekken.
[ door Peter Vermeulen ]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant