Afbeelding
zondag 20 maart 2022, 13:20

Jubileumjaar 2022 officieel van start

STEENBERGEN – Verenigd & Vereeuwigd. Onder die titel zetten muziekvereniging Volharding en Stichting Jubileumjaar 2022 de toon voor een jaar waarin alle inwoners van de gemeente Steenbergen met elkaar gaan feesten zoals zij dat nog nooit eerder gedaan. Wanneer alle evenementen op de uitpuilende feestkalender van het jaar 2022 van het kaliber zijn zoals het openingsspektakel van gisteravond dan gaat deze gemeente een prachtig jaar tegemoet.

Burgemeester Ruud van den Belt verrichte de opening nadat hij na een maandenlange omzwerving uit de teletijdmachine stapte die hij eigenhandig bouwde. Daarmee bezocht hij zijn gemeente door de eeuwen heen tot hij uiteindelijk terugkeerde in het jaar 2022; het eind van een moeizame periode waarin corona bepaalde of en hoe er gefeest ging worden.

Ein-de-lijk

Verenigd & Vereeuwigd was er het ultieme voorbeeld van, want dit concert had eind vorig jaar al plaats moeten vinden. De pandemie zette echter een streep door dat plan. Gisteravond verdween de teleurstelling en frustratie van toen als sneeuw voor de zon. “Ein-de-lijk is het dan zover,” sprak een blije burgemeester. “De start van ons grote Jubileumjaar. We hebben er lang op moeten wachten en het geduld van velen werd flink op de proef gesteld. Het was echt een kwestie van volharden, volhouden en samen blijven vertrouwen op de goede afloop.”

Hoogtepunten gevierd

Volgens de burgervader was de voorbije periode tekenend voor de historie van de gemeente Steenbergen. “Het waren en het zijn bijzondere tijden, maar als je omkijkt naar het verleden, is dat eigenlijk nooit anders geweest. Met ons fantastische jubileumboek als tijdmachine, kun je zien dat Steenbergen periodes van grote bloei en welvaart heeft gekend, maar onvermijdelijk ook van rampspoed, zoals dat in heel de geschiedenis - overal ter wereld - het geval is. Hoogtepunten zijn gezamenlijk gevierd, en tegenslagen zijn telkens weer gezamenlijk overwonnen.”

Leuk en leerzaam

Met de woorden “Doe mee, vier mee, feest mee, geniet en ben trots op alles wat we hier hebben!,” verklaarde Van den Belt het feestjaar officieel voor geopend. Het was de opmaat naar een ruim drie uur durende muzikale tijdreis waarin alle geledingen van de muziekvereniging de revue passeerden: van het Klein Orkest naar JONG Volharding en van het harmonieorkest naar de Persi Swing Collective. De nummers werden op een manier die leuk en leerzaam was aan elkaar verbonden door Stadsherauten Hanneke Meulblok en Ad van Sittert. De algehele presentatie van de avond lag in de bekwame handen van Coen Embregts.

Jubileumlied en -vlag

De optredens van Volharding werden afgewisseld en opgeluisterd door tal van gasten zoals dansschool Sjappoo, Sasso Montanari en het Concertkoor, zangeres Karen Veenstra, de Star Sisters Nancy Adamo, Lidka Marshall en Martine Westenbroek, zangeres Tamara de Wit, gitaristen Jack Lambregts en René Smout en het bekende Duo Window gevormd door John van Opdorp en Els Baselier. Caroline van Campenhout zong ter afsluiting van de avond het Jubileumlied dat de muzikale rode draad door het feestjaar gaat worden. Eén van de vele hoogtepunten van de avond was de onthulling van de gemeente Steenbergen-vlag die gekozen is uit de ontwerpen die hiervoor aangedragen waren door inwoners uit de hele gemeente Steenbergen. Het winnende exemplaar is van de hand van Nieuw-Vossemeerder Niek Perdaems die alle kernen met elkaar wist te verenigen.

[ door Dasja Abresch - fotografie: Thomas Weezenbeek ]

Uit de Steenbergse Courant