Afbeelding
maandag 14 maart 2022, 11:00

Hulp van vrijwilligers zal nodig zijn: Vluchtelingwerk Steenbergen bereidt zich voor op komst vluchtelingen

STEENBERGEN –Terwijl de stroom mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvluchten, toeneemt, bereidt Vluchtelingenwerk Steenbergen zich voor op wat komen gaat. Voor zover kan tenminste want teamleider Ingemarij Sjoer ervaart dat nog veel onduidelijk is. Dat ook deze gemeente een taak krijgt in de opvang van vluchtelingen is echter zeker en dat er vrijwilligers nodig zullen zijn om deze mensen te begeleiden, onvermijdelijk.

“Vorige week viel het mee met de vragen die binnenkwamen, maar dat is inmiddels wel aan het veranderen,” vertelt Sjoer. “Ook hebben de eerste Oekraïense vluchtelingen zich bij mij gemeld.” De vragen worden zo goed mogelijk beantwoord en hulp naar vermogen geboden, maar optimaal is het volgens Sjoer nog niet: “Er is  veel onduidelijk. Het moet zich allemaal nog uit kristalliseren. Bij de gemeente Steenbergen kunnen de Oekraïense vluchtelingen zich bijvoorbeeld inschrijven, maar dat is niet in ieder gemeente het geval.”

Gastgezinnen

Bij gezinnen die de opvang van vluchtelingen in eigen huis overwegen, spelen vooral veel praktische vragen. “Men wil bijvoorbeeld weten hoe het zit met de kosten, en of kinderen naar school kunnen of hoe de zorg geregeld is. Een deel van die informatie is te vinden op de website van Vluchtelingenwerk Nederland, maar niet alles omdat de Rijksoverheid daarover nog beleid moet formuleren.”

Werk gaat door

Sjoer is de enige betaalde kracht van Vluchtelingwerk Steenbergen en dat zal de komende tijd een probleem worden, zo voorspelt zij. “Het is de bedoeling dat Vluchtelingenwerk het lokale coördinatiepunt voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen wordt, maar hoe we dat op moeten vangen, is de vraag. Ik ben nu al de hele dag met Oekraïne bezig terwijl in de tussentijd het werk voor de vluchtelingen die er al waren ook doorgaat. Gelukkig hebben we veel vrijwilligers, maar die hebben al hun eigen mensen waar ze zorg voor dragen.”

Leven vormgeven

Inwoners van de gemeente Steenbergen die de komende tijd bij willen springen, kunnen zich melden. “Het is lastig want we weten niet precies hoeveel vluchtelingen er komen en waar de behoefte ligt. Op het moment dat mensen hier zijn, moeten ze hun leven vorm gaan geven en lopen daarbij tegen bepaalde zaken aan. Het is dan fijn wanneer we een vrijwilligers hebben die daar direct mee aan de slag kan.”

Voor vragen of aanmelding: isjoer@vluchtelingenwerk.nl.
Voor meer informatie: gemeente-steenbergen.nl (samen solidair voor oekraine) of vluchtelingenwerk.nl

Uit de Steenbergse Courant