Afbeelding
zondag 27 februari 2022, 10:00

Steenbergen stimuleert sporten voor inwoners met beperking

STEENBERGEN – De bewoners van het Thomashuis, een woonvoorziening op de Welberg, stonden dinsdagavond te trappelen om te beginnen met hun eerste sportles in ’t Cromwiel. Het was een perfecte match met sportcoach Chris Snepvangers van Heel Steenbergen Fit: zij wil graag iedereen aan het sporten krijgen en daar hadden de bewoners wel oren naar.

De begeleiders van deze bewoners met een verstandelijke beperking hadden contact gezocht met de sportcoaches om te kijken wat er mogelijk was om de groep aan het sporten te krijgen. De gemeente Steenbergen zet al een tijdje sportcoaches in om elke inwoner aan het bewegen te krijgen omdat het zoveel voordelen oplevert op het gebied van gezondheid en sociale contacten. Uniek Sporten West-Brabant is daarbij een partner als het gaat om te zoeken naar mogelijkheden voor mensen met een beperking of aandoening.

“En je valt er hopelijk ook nog wat van af!”

De bewoners van het Thomashuis gaan zich de komende acht weken in het zweet werken en wethouder Esther Prent was aanwezig om het officiële startschot te geven. “Ik hoop vooral dat jullie veel plezier gaan hebben want samen sporten is naast dat het gezond is, ook gewoon heel gezellig.” Daar wilde de groep nog wel wat aan toevoegen: “En je valt er hopelijk ook nog wat van af!”

Wethouder: “durf die hulp te vragen”

Volgens Lucas Herrings, coördinator van de buurtsportcoaches, is het streven om deelnemers uit deze groep door te laten stromen naar een reguliere sport. “Er zijn middelen en mensen beschikbaar om te kijken welke aanpassingen er nodig zijn om deel te kunnen nemen aan een passende sport of beweegvorm.” Twee bewoners doen dit al; eentje zit op voetbal en de ander op zwemmen.
Wethouder Prent benadrukt dat de doelgroep heel breed is. “Het kan bijvoorbeeld ook gaan om iemand met niet-aangeboren hersenletsel, of een jong iemand met hartklachten. Ik weet van mijn collega uit een andere regio dat er bijvoorbeeld een vrouw graag wilde roeien maar alleen hulp nodig heeft om de boot in getild te worden. Er is best veel mogelijk als mensen maar die eerste stap durven te zetten om hulp te vragen, want dat is vaak het moeilijkste.”

Stuur je sportdroom in

Uniek Sporten West-Brabant en het BrabantSport Fonds willen die eerste stap makkelijker maken door met het project ‘Sportdromen’ te komen. Iedereen met een beperking of aandoening die graag iets wil bereiken op het gebied van sporten of bewegen, maar daar drempels bij ervaart, kan zijn of haar droom insturen. Mensen mogen ook een sportdroom voor iemand anders insturen. Het kiezen van de vier winnaars gebeurt door een jury bestaande uit een wethouder Sport, een sporter en een beweegcoach. Meedoen kan door het formulier in te vullen op de website van Uniek Sporten Brabant.
Inwoners van de gemeente Steenbergen die meer informatie willen over Uniek Sporten en de mogelijkheden kunnen mailen naar: unieksportensteenbergen@ssnb.nl

Foto: Bewoners van het Thomashuis op de Welberg stonden dinsdagavond in de startblokken voor hun eerste sportles in ’t Cromwiel. De buurtsportcoaches hopen meer inwoners met een beperking of aandoening te kunnen helpen met het zoeken naar een passende sport of beweegvorm.
[ door Nicole van de Donk ]

Uit de Steenbergse Courant