Afbeelding
vrijdag 20 maart 2020, 11:00

Kanon beschermt Steenbergse haven

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen schuwt geen enkel middel in de strijd tegen het coronavirus. Toch maakt het kanon dat plotseling aan de kop van de Steenbergse haven is verschenen, geen deel uit van het pakket maatregelen.

“Nee hoor,” lacht wethouder Wilma Baartmans. “Ondanks alle beperkingen gaat veel werk ook nog gewoon door. Dit kanon hebben we al geruime tijd geleden besteld. We willen daarmee het vestingverleden van Steenbergen benadrukken.”

Kodak-momentje

Ook is het een manier om nader invulling te geven aan het lidmaatschap van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De Stads Herauten Steenbergen, die het vestingverleden uitdragen tijdens de stadswandelingen, krijgen er met het kanon een mooie Kodak-momentje bij tijdens de rondleidingen.

Vestingstedenroute

Het kanon zou op 25 april voor het eerst zijn rol kunnen pakken tijdens een groot publieksevenement. Dan stond namelijk de Vestingstedenroute Zuiderwaterlinie op het programma. Deze toertocht van vooroorlogse automobielen zou eindigen in de stad Steenbergen, die de hele dag in historische sferen zou verkeren. Inmiddels is dit evenement afgelast vanwege de corona-uitbraak. Volgens de gemeente is het kanon ook een manier om alvast voor te sorteren op de viering van 750 jaar Steenbergen in 2022. In datzelfde jaar wordt het 25-jarig bestaan van de gemeente gevierd, sinds de herindeling van 1997 met Nieuw-Vossemeer en Dinteloord.

Loop

De locatie aan de Kade is mede gekozen vanwege de zichtbaarheid. Hier is het bij binnenkomst van Steenbergen vanaf de A4 voor de bezoeker meteen duidelijk dat het om een historische vestingstad gaat. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant