Afbeelding
zaterdag 7 maart 2020, 09:00

Gemeente gaat lachgasgebruik aan banden leggen

STEENBERGEN – Hangjongeren die lachgas gebruiken en vervolgens slippend rondjes rijden, lawaai maken en een hoop rotzooi achterlaten. Deze situatie is al een tijd gaande op het parkeerterrein naast het tankstation aan de Steenbergseweg in Dinteloord en bezorgt de omwonenden kopzorgen. De gemeente Steenbergen is op de hoogte van de problemen en hoopt door een totaalverbod op het gebruik van lachgas in te stellen de overlast terug te dringen. Dit gebeurt door een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) omdat een landelijk verbod op lachgas nog op zich laat wachten.

Pieter Vlamings, eigenaar van het BP-station naast de rotonde met de ‘Suikerpee’, noemt deze stap van de gemeente bijzonder goed nieuws. “Die jongeren worden knettergek als ze dat spul gebruikt hebben. Ze vliegen de rotonde op zonder licht en rijden daarna met hoge snelheid weg. Nu is het toevallig iets rustiger maar ik vind regelmatig die lege patronen op mijn terrein. De politie komt wel maar als ze boven de 18 jaar zijn mogen de ouders er niet eens op aangesproken worden vanwege de privacy.”

“Voelen ons onveilig in eigen woning”

Afgelopen december is er een brandbrief naar de gemeente gestuurd door een groep bewoners van de Steenbergseweg. Vooral voor de bewoners van wie de achtertuinen grenzen aan de parkeerplaats, is het naar eigen zeggen een onhoudbare situatie geworden. “Mensen hebben last van intense stress als gevolg van de lange duur van overlast en dat heeft grote invloed op het leef-, slaap- en woonplezier. Je woning is de plaats waar je je veilig zou moeten voelen, maar door alle gebeurtenissen op het parkeerterrein zoals het in elkaar schoppen en slaan van een geparkeerde auto wordt dit bijna onmogelijk”, zo valt te lezen in de brief.

Betere verlichting en controle

Al eerder is er door de gemeente actie ondernomen na gesprekken met bewoners, vertegenwoordigers van het zwembad, de voetbalvereniging en hondenvereniging MEDIO. Er is toen in de donkere hoek van de hondenvereniging een hek geplaatst en de parkeerplaats is beter verlicht door LED-verlichting in de lantarenpalen. “Dat helpt wel, net als de handhaving die, ook incognito, vaker langskomt”, zegt Vlamings. Ook Leon Aanraad, voorzitter van de Vereniging Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord (VWBLD), is positief over de betrokkenheid van de gemeente. “Vooral de inzet van de kerncoördinatoren helpt enorm.”

Burgemeester: verbod geeft signaal af

Hoewel er dus verbetering merkbaar is, speelt er volgens burgemeester Ruud van den Belt nog een andere reden mee om een totaalverbod voor het gebruik van lachgas in te voeren. “Hoewel de overlast van die jongeren erg vervelend is, maak ik meer zorgen over het feit dat ze onder invloed achter het stuur kruipen en met hoge snelheid naar Steenbergen rijden. Dat maakt dat wij vooruitlopen op de landelijke wetgeving en kiezen voor een verbod via het APV. Er zijn meer gemeenten die kiezen voor een verbod, en hopelijk geeft het een krachtig signaal naar de landelijke overheid.”

Foto: De jongeren die lachgas gebruiken op het parkeerterrein naast het tankstation aan de Steenbergseweg, zijn binnenkort strafbaar nu het verbod wordt opgenomen in de APV.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant