Afbeelding
donderdag 28 november 2019, 09:32

Minderjarige verdachten van verdwijning weer op vrije voeten

STEENBERGEN - De twee minderjarige verdachten die op 17 november jongstleden werden opgepakt in verband met de verdwijning van de Belg Johan van der Heyden zijn weer op vrije voeten maar worden nog wel beschouwd als verdachte. Dit bevestigt Martine Pilaar, perswoordvoerder van het Openbaar Ministerie Zeeland/West-Brabant desgevraagd. Van de derde verdachte die in november werd aangehouden, de 31-jarige Nicky S., heeft de Raadkamer van de rechtbank gisteren besloten de hechtenis te verlengen.

De beide minderjarige verdachten zijn de zoons (16 en 17) van Wanda V.R., een prostitué  uit het Belgische Zoersel bij wie Johan van der Heyden voor het laatst gezien is. Zij werd in augustus al gearresteerd in verband met de verdwijning. Volgens de Belgische media zijn haar zoons sinds die tijd aan hun lot overgelaten en begaven zij zich op het dievenpad om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Dat de vrijlating betekent dat de jongens niets met de verdwijning van de loodgieter te maken hebben, is volgens Pilaar een brug te ver. “Voor minderjarige verdachten gelden andere regels dan voor volwassenen. De rechter kijkt scherp mee of zij niet langer vastzitten dan absoluut noodzakelijk is.”

Zware jongen

Nicky S., de verdachte die in Hoogerheide werd opgepakt, blijft nog wel in hechtenis. S. wordt bestempeld als ‘zware jongen’ en beschouwd als een van de hoofdverdachten. Ten tijde van de verdwijning had hij een relatie met Wanda V.R. Ook is hij een ex-partner van de 39-jarige Steenbergse die samen met haar 19-jarige dochter al sinds oktober in hechtenis zit.

Isolement

Alle vier verdachten zitten ‘in beperking’ wat betekent dat zij, buiten hun advocaat,  geen enkel contact met de buitenwereld of medegedetineerden mogen hebben. Hoe lang dit nog duurt, is afhankelijk van de voortgang van het onderzoek. Martine Pilaar: “Het opleggen van beperkingen is onder meer bedoeld om te voorkomen dat verdachten met elkaar kunnen afstemmen. Het O.M. moet regelmatig beargumenteren dat het terecht is dat die situatie voortduurt. Het is namelijk een behoorlijk pittig middel dat verdachten letterlijk in een isolement plaatst.”

Watergang Schansdijk

In de tussentijd gaat het onderzoek onverminderd door. Zo werd afgelopen zaterdag de watergang tegenover de gemeentelijke loodsen aan de Schansdijk in Steenbergen ‘doorlopen’. Hierbij werd gezocht naar sporen of resten van het lichaam van de loodgieter. Dik Advocaat, woordvoerder van de politie Zeeland/West-Brabant laat desgevraagd weten dat er bij dit onderzoek “goederen zijn gevonden die nader onderzocht worden”. Over de aard van deze goederen en de waarschijnlijkheid dat zij te maken hebben met de verdwijning, kan hij geen verdere uitspraken doen.

Uit de Steenbergse Courant