dinsdag 30 juli 2013, 11:54

Kleine Tour na sprintwedstrijd op weg voor eerste etappe

STEENBERGEN – De Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, viert traditiegetrouw hoogtij in de Kleine Tour. Desalniettemin deden de rennertjes vanmorgen allemaal hun uiterste best om zo snel mogelijk de sprint in de Acacialaan af te leggen.

De krachtsinspanningen die werden geleverd, viel dan ook vaak van de gezichten van de jonge coureurs af te lezen. Langs het parcours dromden weer vele honderden toeschouwers samen, onder wie ook moeder Ine van de gele truidragers Nino en June de Jong.

 ,,Een trotse moeder,’’ stak de winnares van de Kleine Tour van 1978 en de rondemiss van 1980 niet onder stoelen of banken. Ook Nino en June zelf zijn volgens haar hartstikke blij met het feit dat zij als tweeling in het geel rondfietsen. Voor zover bekend is dat nog nooit eerder gebeurd in de 44-jarige historie van de Kleine Tour. 

Trendsetter met Kleine Tour-kapsel

Het is één van de vele verhalen die op te tekenen zijn in en om de karavaan. Opvallend is bijvoorbeeld ook de haardracht van Maurits Dogge, die het beeldmerk van de Kleine Tour in zijn kapsel heeft laten verwerken. Hij rijdt bij de ploeg van Havenzicht, maar eigenaar Jos Hector is niet de bedenker, noch de uitvoerder van deze nieuwste trend. ,,Mijn moeder heeft het bedacht,’’ vertelt Maurits, die bevriend is met de kinderen van de Steenbergse kapster Marloes en zich door haar dus onderhanden liet nemen. ,,Normaal ga ik altijd wel bij Havenzicht naar de kapper hoor.’’ Hector vindt het allemaal prima.

Gouden fiets

In het oog springend is ook de volledig goudkleurige fiets (inclusief de banden) van  Anouk Eversdijk. ,,Niet speciaal voor de Kleine Tour hoor,’’ zegt ze desgevraagd. Maar ze verwacht er wel beter mee te kunnen sprinten als vorig jaar. Toen deed Anouk voor de eerste keer mee en gooide ze bepaald geen hoge ogen bij het eerste wedstrijdonderdeel. Dat had overigens weer als voordeel dat ze in de loop van de week flink kon stijgen in het klassement en uiteindelijk de witte trui wist te veroveren.

Eerste etappe

Inmiddels is de tourkaravaan vertrokken voor de eerste etappe, met een lengte van 58.5 kilometer, langs o.a. Wouw, het Belgische Essen, Roosendaal, Kruisland en Welberg. De stoet arriveert omstreeks kwart over vier op de Welberg en keert even na half vijf via de Franseweg, J.L. Brooijmansdreef, Montenaken, Lotharingen en de Oudlandsestraat terug in Steenbergen. Om 19.30 uur vindt op de Markt de prijsuitreiking van de tweede dag plaats.

Uit de Steenbergse Courant